Linkovi

Zvaničnici za jedinstvenu Britaniju


Škotski premijer Aleks Salmond sa pristalicama nezavisnosti Škotske
Škotski premijer Aleks Salmond sa pristalicama nezavisnosti Škotske

Britanski premijer Dejvid Kameron apelovao je danas na Škotlandjane da, kako se izrazio, ne razdvajaju “britansku porodicu nacija”

Kameron je posjetio Škotsku kako bi pokušao da spriječi dalji rast podrške za nezavisnost, uoči referenduma 18. septembra.

Pristalice nezavisnosti i analitičari ističu da je među britanskom vladajućom elitom zavladala nova panika u pogledu sudbine 307 godina stare unije, zbog čega su Kameron i opozicioni lider Ed Milibend odustali od redovne sjednice parlamenta kako bi govorili na odvojenim skupovima u Škotskoj.

"Srce bi mi se slomilo, ukoliko bi naša porodica nacija billa razdvojena”, poručio je Kameron tokom govora u Edinburgu. Britanski premijer, čiji bi položaj mogao da bude doveden u pitanje u slučaju nezavisnosti Škotske, upozorio je Škotlanđane da ne bi mogli da promijene eventualnu odluku o nezavisnosti, te da Škotska ne bi mogla da koristi britansku funtu.

Kameron, Milibend i lider Liberalno-demokratske stranke Nik Kleg, inače sva trojica Englezi, govorili su na skupovima u najvećim gradovima, okruženi pristalicama koji su nosili transparente kampanje koja se protivi nezavisnosti.

Lider Škotske nacionalne stranke i premijer Škotske, Aleks Salmond, rekao je da su posjete zvaničnika i političara iz Londona znak panike i da će samo pomoći kampanji za nezavisnosti.

Nekoliko anketa, proteklih nedelja, pokazuju porast podrške nezavisnosti Škotske, što predstavlja najveći izazov s kojim se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava na unutrašnjem planu, od nezavisnosti Irske prije skoro jednog vijeka.

XS
SM
MD
LG