Linkovi

Savet NATO i Rusije: Razlike i dalje postoje


Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, Brisel 20. april 2016.
Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, Brisel 20. april 2016.

Nakon dvije godine prekida, danas je u sjedištu NATO u Briselu održan prvi sastanak NATO-a i ruskog savjeta, koji je, očekivano, pokazao da ključne razlike izmedju dvije strane i dalje postoje.

Medjutim, kako je nakon sastanka rečeno, važno je da se održe otvorenim kanali komunikacije kako bi se izbjegli budući mogući vojni incidenti.

Gotovo sat i po duže nego što je planirano, trajao je danas skup Savjeta NATO-Rusija, prvi nakon dvogodišnje pauze izazvane ruskom aneksijom Krima i podrškom separatistima na istoku Ukrajine. Medjutim, i pored razlika, dijalog je neophodan.

"NATO saveznice i Rusija imaju vrlo različite poglede ali svi mi moramo da čujemo šta druga strana ima da kaže. Zbog ruskih akcija u Ukrajini naši medjusobni odnosi su takvi kakvi su danas. Naglasili smo da NATO čvrsto stoji iza ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Članice Alijanse ne priznaju nelegalnu aneksiju Krima od strane Rusije. Zabrinuti smo posljednjim povećanjemm prekšaja prekida vatre na istoku Ukrajine i incidentima protiv OEBS-ovih posatrača. Svih 29 članica Savjeta NATO-Rusija su iskazale punu podršku primjeni sporazuma iz Minska", rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

NATO optužuje Rusiju za vojnu uključenost i podršku ukrajinskim separatistima, što Moskva oštro odbija, zatim su tu brojni incidenti poput upada ruskih aviona u vazdušni prostor saveznica ili, poput jednog od posljednjih niskih preleta iznad savezničkih brodova.

Rusi, opet, tvrde da je osnaženo NATO prisustvo na istoku Evrope jasna prijetnja njihovoj nacionalnoj bezbjednosti.

Sve to se čulo za stolom i danas, ali uz utisak da je čak i konstatacija o slaganju o neslaganju dio dijaloga.

"NATO i Rusija imaju duboke i čvrste razlike i današnji sastanak to nije promijenio. Vojni savez insistira da Rusija poštuje medjunarodne zakone i norme i dok to ne bude slučaj, neće biti ni praktične saradnje dvije strane. Medjutim, držaćemo otvorene kanale komunikacije. Posebno kada su visoke tenzije, neophodno je da se razgovara o našim razlikama i o smanjenju rizika od vojnih incidenata", poručio je Stoltenberg.

NATO-ruski savjet , formiran 2002. godine je danas, nakon dvogodišnje pauze, opet, iako u redukovanom obliku, postao aktivan. Uz sve jasne razlike, jasna je i dobra vijest danas iz Brisela. Uz postojeću demonstraciju sile i zveckanje oružjem, čuju se i glasovi dijaloga, koji je, očito, neophodan i Moskvi i Briselu.

XS
SM
MD
LG