Linkovi

Rasmusen: Održati pretnju vojnom akcijom


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen

U razgovoru sa novinarom Glasa Amerike, generalni sekretar NATO-a izjavio je da bi SAD trebalo da zadrže pretnju upotrebe sile u cilju lišavanja Sirije hemijskog oružja.

U jeku eskalacije rata u Siriji, pretnja vazdušnim napadima SAD privolela je predsednika Bašara al Asada da prihvati sporazum o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu. Pritisak treba da se održi upravo zato, smatra generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

“Ta stvarna pretnja preduzimanja vojne akcije omogućila je politički proces koji je doveo da američko-ruskog sporazuma. To je takođe glavni razlog da vojna opcija bude zadržana, pošto će time moći da se održi postignuti zamah političkog procesa”, ističe Rasmusen.

Povodom otvaranja zasedanja Generalne skupštine UN-a, Rasmusen je u razgovor za Glas Amerike apelovao na Savet bezbednosti da preduzme mere za dogovoreno uklanjanje hiljadu tona sirijskog hemijskog oružja do sredine iduće godine.

“Pozivam Savet bezbednosti da usvoji čvrstu i obavezujuću rezoluciju koja bi pružila brzu, bezbednu i transparentnu eliminaciju ukupnog hemijskog oružja u Siriji.”

Rasmusen se takođe osvrnuo na mogućnost prelivanja sirijske krize na Tursku, jednu od najvažnijih članica Severnoatlantskog odbrambenog saveza.

“Zaista postoji opasnost da se sukob u Siriji proširi na Tursku. NATO je snabdeo Tursku sa raketama ‘Patriot’ kako bi mogli da se zaštite teritorija I narod Turske.”

Međutim, Rasmusen dodaje da ne vidi nikakvu ulogu za NATO u rešavanju sirijske krize, ali očekuje da će pojedinačne članice NATO-a ponuditi svoje vojne kapacitete za stavljanje sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Generalni sekretar je komentarisao i poslednji zadatak NATO misije pre nego što se bude povukla iz Avganistana krajem 2014.

“Uveren sam da će predsednički izbori u Avganistanu moći da se održe u veoma bezbednim uslovima. Tome će doprineti Ajsaf (ISAF), mada će glavnu ulogu preuzeti avganistanske snage bezbednosti, koje su prošle našu obuku.”

Prema oceni šefa NATO-a, pripadnici avganistanske vojske i policije, koji sada broje 300.000, sve češće preduzimaju važne akcije - ukazujući time da su spremni da preuzmu odgovornost za bezbednost svoje zemlje.
XS
SM
MD
LG