Linkovi

Osude samoubilačkih napada u Saudijskoj Arabiji


Eksplozija u Medini
Eksplozija u Medini

Vlade i organizacije širom sveta oštro su osudile jučerašnje samoubilačke napade u nekoliko saudijskih gradova, među kojima je i Medina gde su poginule četiri osobe, dok je pet povređeno.

Sjedinjene Države su, uz osudu napada, izrazile saučešće porodicama žrtava i povređenih u eksplozijama u Džedi, Katifu i Medini. “Ti napadi naglašavaju veličinu pretnje s kojom se suočavamo i ukazuju na potrebu da budemo usredsređeni na borbu protiv nasilnog ekstremisma i privođenje odgovornih pravdi”, navodi se u saopštenju Stej Departmenta.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je u saopštenju navela da će Brisel nastaviti da sarađuje sa partnerima u borbi protiv svih oblika terorizma.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da odlučno osuđuje kriminalne provokacije radikala uz, kako se navodi, potvrdu “principijelnog stava za beskompromisnu borbu protiv zla globalnog terorizma, bez dvostrukih standarda, i za povećanje međunarodne saradnje u tom pogledu

Saudijski zvaničnici pokušali su da uvere građane da je zemlja bezbedna posle samoubilačkih napada, dok su predstavnici kraljevske porodice posetili povređene i obišli mesto eksplozije u Džedi. Još niko nije preuzeo odgovornost za napada, mada je u prošlosti Islamska država izvela niz sličnih akcija u Saudijskoj Arabiji.

Napad u Medini izveden je na kontrolnom punktu ispred jednog od najsvetijih islamskih mesta, Poslanikove džamije gde je sahranjen prorok Muhamed. Milioni muslimana svake godine posećuju tu džamiju tokom hodočašća u Meki.

Saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se napadač razneo nakon što su mu prišli pripadnici bezbednosnih snaga. Još niko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Vlasti takođe istražuju samoubilački napad u šiitskoj džamiji u istočnom gradu Kaitfu. Ministarstvo je navelo da su pronađeni delovi tri tela, koja nisu identifikovana.

Prvi jučerašnji napad dogodio se blizu američkog konzulata u zapadnom gradu Džeda. Kao i u Medini, napadač je aktivirao eksploziv kada mu je prišlo obezbeđenje. Dva čuvara su lakše povređena.

XS
SM
MD
LG