Linkovi

Sahranjen saudijski kralj Abdulah


Kralj Abdulah ( 29. oktobar 2007)
Kralj Abdulah ( 29. oktobar 2007)

Novi saudijski kralj Salman najavio je da će nastaviti politiku svog polubrata, kralja Abdulaha koji je preminuo rano jutros

Abdulah, koji je preminuo ranije jutros, sahranjen je u neobeleženom grobu posle jednostavne ceremonije kojoj su prisustvovali lideri arapskih i drugih muslimanskih zemalja. Kralj Abdulah je, kako se veruje, imao 90 godina i nedavno je primljen u bolnicu zbog upale pluća.

Ubrzo posle njegove smrti, imenovan je novi monarh kako bi se osigurala mirna tranzicija. Kralj Salman je u televizijskom obraćanju poručio da će nastaviti da “postupa u skladu sa ispravnom politikom” svog predthodnika. Novi vladar, za kojeg se veruje da ima 79 godina, bio je prestolonaslednik i ministar odbrane od 2012. godine. Još jedan polubrat, Mukrin, imenovan je za novog prestolonaslednika.

Saučešće Saudijcima i kraljevskoj porodici zbog smrti kralja Abdulaha izrazili su brojni svetski lideri, među kojima i predsednik Barak Obama. Predsednik Obama je rekao da je Abdulah uvek bio iskren i da se čvrsto držao svojih uverenja, među kojima je i stav da američko-saudijski odnosi jačaju bezbednost i stabilnost. Iz Bele kuće je saopšteno da će potpredsednik SAD Džo Bajden predvoditi predsedničku delegaciju koja će u Saudijskoj Arabiji izraziti saučešće Abdulahovoj porodici i naciji.

Novi kralj danas je imenovao nećaka, Muhameda bin Najefa, za novog zamenika prestolonaslednika, a svog sina Muhameda bin Salmana za ministra odbrane. Salman je takođe najavio da će zadržati većinu ostalih ministara.

Njegov prethodnik zvanično je stupio na presto 2005. ali je u stvari vladao od 1995. kada je njegov polubrat, tadašnji kralj Fahad, doživio moždani udar. Nakon što je preuzeo kontrolu, Abdulah je preduzeo brojne poteze da modernizuje konzervativno kraljevstvo. Ženama je dat glas u političkom sistemu i prvi put ove godine moći će da glasaju na lokalnim izborima. Takođe je otvorio univerzitete, po ugledu na zapad, gdje časove zajedno pohađaju muškarci i žene. Na saudijskoj televiziji i radiju takođe se mogla čuti prethodno zabranjena muzika.

Abdulah je takođe naparavio značajne zaokrete u spoljnoj plitici. Predložio je mirovni dogovr prema kojem bi članice Arapske lige priznale Izrael, ako Palestinci dobiju svoju državu. Takođe je tražio od američke vojske da napadne Iran, kako bi se ta zemlja sprečila da razvije nuklearno oružje.

Saudijska Arabija je jedan od glavnih snabdevača oružjem pobunjenika koji pokušavaju da zbace sirijsku vladu. Takođe je vodeća članica međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Uprkos reformama na unutrašnjem planu i umerenim spoljnopolitičkim stavovima, organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro kritikuju Saudijsku Arabiju, gde žene i dalje nemaju mnoga osnovna prava, dok se otpor ne toleriše, a sloboda govora se guši.

XS
SM
MD
LG