Linkovi

Saudijski kralj obećao reforme


Saudijski kralj Abdula tokom današnjeg pojavljivanja na saudijskoj televiziji
Saudijski kralj Abdula tokom današnjeg pojavljivanja na saudijskoj televiziji

U nastojanju da spreči javne izraze nezadovoljtsva kakvi su zahvatili druge arapske zemlje, saudijski kralj Abdula najavio je reforme u okviru kojih će milijarde dolara biti potrošene na socijalne olakšice, radna mesta i stambenu izgradnju.

Tokom kratkog govora na televiziji, posle podnevne molitve petkom, 86-godišnji saudijski kralj odao je priznanje snagama bezbednosti zbog očuvanja stabilnosti tokom nedavnih demonstracija u kraljevini. On je obećao povećanje broja pripadnika verske i obične policije.

Po završetku njegovog govora voditelji su pročitali niz kraljevskih dekreta, među kojima je i povećanje minimalne mesečne plate za državne službenike na 800 dolara. Takođe je rečeno da će 66 milijardi i 700 miliona dolara biti utrošeno na izgradnju novih stanova, dok će u sektoru bezbednosti i javnih službi biti otvoreno 60 hiljada radnih mesta. Vlada je takođe obećala pojačavanje borbe protiv korupcije.

Ranije ovog meseca, saudijska vlada je zabranila proteste iako je kasnije održano nekoliko manjih demonstracija.

Kralj Abdula je u februaru već ponudio neke inicijative za smanjenje nezadovoljstva građana. Između ostalog, naredio je povećanje primanja za državne službenike od 15 odsto kao i veća sradstva za niz socijalnih programa.

XS
SM
MD
LG