Linkovi

Pobunjenici u Istanbulu o "Ženevi 2"


Sirijski pobunjnici gađaju vladine trupe u Alepu
Sirijski pobunjnici gađaju vladine trupe u Alepu

Najveća grupa sirijskih pobunjenika - Nacionalna koalicija - danas i sutra razmatra učeđće u mirovnim pregovorima, takozvanoj "Ženevi 2"

Vodeća grupa sirijskih pobunjenika - Nacionalna koalicija - drži sastanak u Istanbulu na kojem bi trebalo da odluči da li da prisustvuje mirovnim razgovorima , koje svetske sile žele da organizuju u Ženevi. Očekuje se da će se sastanak nastaviti i sutra.

Pobunjenici su se do sada protivili predloženim "Ženeva 2" razgovorima, insistirajući da će im prisustvovati samo ukoliko sirijski predsednik Bašar al-Asad prethodno podnese ostavku. Međutim, izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju Lakdar Brahimi kaže da ne može biti nikakvih preduslova za te razgovore.

Pripadnik nacionalne koalicije Haitam Al Maleh danas je u Istanbulu izrazio sumnju da bi takva ženevska konferencija uspela i ponovio da članovi koalicije neće učestvovati ukoliko - kako se izrazio - sirijski režim nastavi da "ubija i hapsi ljude i pali zemlju".

Još nema utvrđenog datuma za sastanke u okviru takozvane "Ženeve 2", ali su zapadni zvaničnici izrazili nadu da bi oni mogli da počnu pre kraja godine.
XS
SM
MD
LG