Linkovi

Bez rešenja za hiljade oštećenih automobila


Hiljade automobila oštećenih tokom oluje Sendi
Hiljade automobila oštećenih tokom oluje Sendi

Na dnu istočnog dela Long Ajlenda nalazi se napušteni aerodrom, koji sada služi kao parkiralište za 20 hiljada vozila oštećenih tokom uragana Sendi

Šta uraditi sa 30 hiljada automobile oštećenih u oluji, a istovremeno izbeći dalju ekološku katastrofu, pitanje je koje muči mnoge žitelje na severoistoku Sjedinjenih Država. Ovim problemom pozabavio se i novinar Glasa Amerike koji je nedavno boravio u Kalvertonu u državi Njujork.

Prava zimska idila… jelen, konji, sneg, prekrasna borova šuma, jezera, potoci … sve to čini njujorški Long Ajlend nečim više od prostranog letnjeg igrališta. Usred te idile, na dnu istočnog dela ostrva nalazi se napušteni aerodrom, koji sada služi kao parkiralište za 20 hiljada vozila oštećenih tokom uragana Sendi.

Iz dana u dan, sa raznih strana, pristižu nova vozila. Tu su parkirana nedeljama, pa i mesecima dok ih ne otkupi neka kompanija za preradu sekundarnih sirovina, a kasnije, uglavnom preko interneta proda kupcima širom sveta. Čim se neko mesto uprazni odmah se popuni drugim vozilom.

“Tu su vozila koja su zbog izlivanja Atlantika odneta sa puta, zabila se u zgradu ili u drugi auto. Da nisu jako oštećena osiguranje ih sigurno ne bi proglasilo neupotrebljivim.”

Ričard Amper je izvršni direktor organizacije “Long Island Pine Barrens Society”, čiji članovi smatraju da ti automobili, kao i oni na drugim lokacijama predstavljaju opasnost za pijaću vodu Long Ajlenda. Opasnost, kako veruju, potiče od izlivanja benzina, ulja, antifriza i drugih hemikalija u podzemne vode.

“Tri miliona ljudi zavisi od kvaliteta te vode. Drugih izvora nema, a ono što uđe u zemlju uđe i u vodu. To ne bi smelo da se dozvoli. “

Gradske vlasti Riverheda su za prostor skladištenja, oštećenih vozila, sklopile jednogodišnji ugovor vredan 2.7 miliona dolara. Šon Volter iz gradske uprave kaže da to što je vozilima oštećena karoserija ne znači da im je i motor oštećen.

"Mi zaista verujemo da su tvrdnje o ekološkim katastrofama neutemeljene i da se, objektivno gledano, ti automobili ne razlikuju od automobila na bilo kom drugom parkiralištu u zemlji.”

“Kopart” je je najveća kompanija za preradu sekundarnih sirovina koja preuzima vozila oštećena uraganom Sendi. Jedan od radnika koji se predstavio samo kao Brajan rekao je nešto više o sudbini tih automobila.

Biće ih po celom svetu. Mnogi će biti prebačeni na Bliski istok , u Afriku, za rezervne delove, a dosta toga će završiti u centralnoj Americi.“

U Sjedinjenim Državama postoji zabrinutost da se ti oštećeni automobili kasnije preprodaju kupcima koji nisu upozoreni na prethodno oštećenje, pa zato mnoge agencije za sprovođenje zakona nude savete kako proveriti vozilo. Jedan preprodavac je rekao Glasu Amerike da je prilikom kupovine od poplava oštećenih automobile - “na kupcima da budu oprezni”.
XS
SM
MD
LG