Linkovi

Sanders u Vatikanu osudio ekonomsku nejednakost


Demokrata Berni Sanders govori na konferenciji u Vatikanu.
Demokrata Berni Sanders govori na konferenciji u Vatikanu.

Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju, Demokrata Berni Sanders kritikovao je globalnu nejednakost kao “nemoralnu” i osudio “pohlepu industrije fosilnih goriva”, obraćajući se konferenciji u Vatikanu.

Senator iz Vermonta napravio je jednodnevnu pauzu u kampanji da bi prisustvovao konferenciji o socijalnim, ekonomskim i ekološkim pitanjima.

Iako njegovi saradnici insistiraju da poseta nema političke motive, njegovo obraćanje u Vatikanu fokusiralo se na mnogo sličnih tema kao i govori koje drži tokom kampanje.

Sanders je poručio da u vreme kada “manjina ima toliko toga, a velika većina sasvim malo, moraju da se odbace temelji savremene ekonomije kao nemoralni I neodrživi.” On je dodao da je neophodno ugraditi moralne principe u svetsku ekonomiju, ističući da je to najjasnije na polju klimatskih promena. “Pohlepa industrije fosilnih goriva bukvalno uništava našu planetu.”

Demokratski socijalista Sanders je često isticao svoje divljenje prema papi Franji, koji se posvetio problemima ekonomske nejednakosti I klimatskih promena od kako je postao poglavar rimokatoličke crkve. Medjutim, nije planirano da će se papa susresti sa Sandersom.

Berni Sanders se nada da će njegova poseta Vatikanu privući katoličke birače u Njujorku, gde se u utorak održavaju primarni izbori. Sanders mora da pobedi u toj državi da bi imao realne šanse da porazi svog rivala, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG