Linkovi

Novi proizvodi i aplikacije menjaju život


Kompjuterske aplikacije
Kompjuterske aplikacije

U San Francisku je nedavno održan sajam na kojem su tehnološke start-ap kompanije u saradnji sa proizvođačem čipova, Intelom predstavile nove trendove i proizvode.

Kompjuterske aplikacije menjaju sve – kako živimo, radimo, putujemo ili proizvodimo.

Prozor u svet virutelne realnosti povezan je sa pametnim telefonom, drugi je ugrađen u naočare. To su naprave o kojima svi bruje.

To je ono što primećujemo kao potrošači i to je uzbudljivo. Ali počinje da se primećuje i njihov uticaj u oblastima kao što je proizvodnja. Sada mogu da se povežu mašine u fabrici i da analiziraju podatke na način na koji to pre nije bilo moguće”, kaže Dag Dejvis iz kompanije "Intel."

Nemačka kompanija “ProGlove” ugrađuje u rukavice radnika funkcije za skeniranje i praćenje pokreta kako bi se vodila evidencija o inventaru.

“Uglavnom se bavimo proizvodnjom vozila i logistikom, a u toj grani industrije postoji ogroman pritisak da se bude efikasan”, ističe Sebastijan Petruh.

Transformacija doseže daleko. Zbog krize oko ebole nastao je pokretni sistem za skladištenje i pretraživanja podataka pacijenata u izolovanim klinikama širom Afrike.

“Nešto što je lako sterilisati, ubaciti u hlor i tako ubiti ebolu, i da može da se koristi u vrlo teškim, vrlo neprijateljskim uslovima za tehnologiju”, objašnjava inženjer Ken Kriger.

Iza scene, tehnologija vodi evidenciju o temperaturi u našim domovima i klimatskim uslovima u staklenim baštama farmera.

“U budućnosti, mnoge stvari u našem svetu, našim domovima, poslovima ili kolima – biće povezane”, navodi Dženeviv Bel iz Intela.

Ona dodaje da se to već primećuje te da tehnologija koja može da se ugradi čini naše sisteme za putovanja, prenos robe, pa i proizvodnju energije daleko efikasnijim.

Još neke inovacije, koja su privukle pažnju posetilaca ovogodišnjeg sajma u San Francusku jesu 3D štampanje, navigacija ogromnom brzinom i magično ogledalo.

Ova aplikacija skenira medu kako bi napravila lik za popularnu video igru “Minecraft”. To je samo jedna od mnoštva novih aplikacija pomoću kojih korisnici mogu da prilagode svoje igre sebi, i to koristeći kameru na Intelov čip, pod nazivom RealSense.

“Posmatra predmete u vidljivom spektru, ali i u infracrvenom spektru. Prelama infracrvene zrake i tako predmeti dobijaju zapreminu. Možete da skenirate svoje lice, ili igračku, bilo šta”, kaže Mark Dej iz kompanije "Voidalpha".

Prostorno modeliranje može da se koristi za pravljenje 3D slika ljudi, gravirajući sliku laserom unutar kocke od stakla. Kompanija sa sedištem u Rusiji i Kaliforniji skenira fotografije ljudi, koji zatim postaju animirani junaci u kompjuterskim igrama.

Druga aplikacija služi muzičarima da sviraju virtuelne instrumente simulirajući sviranje u vazduhu. A treća, nazvana Ogledalo sa memorijom, pomaže potrošačima da odluče koju odeću da kupe dok poziraju ispred pametnog ekrana. Ova tehnologija se već koristi u nekoliko robnih kuća, i može da proceni poziciju i oblik osobe.

“I menja boju vaše odeće, a ne morate ni da se presvučete”, navodi Nadav Nufeld iz kompanije Memomi.

Prostorno prepoznavanje inače pomaže bespilotnim letelicama da manevrišu kroz prepreke dok lete velikom brzinom.

“Može da opazi predmete na određenoj udaljenosti i da kaže autopilotu drona ‘hej, moraš da se pomeriš’. Približavaš se nečemu”, kaže Natali Čung iz Intela.

Isti taj sistem pomaže robotima da služe u hotelima. Nekoliko modela je uposleno u San Francisku. Ovi visokotehnološki proizvodi i aplikacije – od neobičnih do praktičnih, uskoro će se naći u prodaji.

XS
SM
MD
LG