Linkovi

Samit lidera Severne Amerike


Lideri Meksika (levo), Kanade i SAD u Otavi 29. jun 2016.
Lideri Meksika (levo), Kanade i SAD u Otavi 29. jun 2016.

Predsednici Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika sastali su se u kanadskoj prestonici Otavi radi jačanja ekonomske i bezbednosne saradnje, u vreme kada Evropska Unija počinje da se cepa. Britanski planovi da napusti blok i teroristički napad u Turskoj, bacili su u senku na samit koji je juče počeo u kanadskoj prestonici Otavi, gde su trojica lidera razgovarala o većoj integraciji između tri zemlje.

Samit, kojem je dat nadimak „Tri amigosa“, je prvi čiji je domaćin kanadski premijer Džastin Trudo, koji je naveo da je istovremeno i poslednji samit kojem prisustvuje Barak Obama u svojstvu američkog predsednika:

“Pomalo je tužno što će ovo biti poslednja šansa za nas trojicu da se okupimo u ovom svojstvu, s obzirom da predsednik Obama odlazi u zasluženu penziju.”

Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko su članice Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatijeg kao NAFTA, kojem se neki Amerikanci protive. Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp rekao je da će preispitati taj sporazum ako bude izabran, a možda ga i odbaciti. Predsednik Obama priznao je da postoji zabrinutost zbog socijalne nejednakosti izazvane globalizacijom ali je istakao da povlačenje nije odgovor:

Kao prvo, zato što nije izvodljivo, zato što bi naše fabrike automobila, na primer, bile zatvorene da nismo imali pristup nekim delovima u drugim delovima sveta. Izgubili bismo radna mesta, a poremećaj proizvodnje koji bi usledio, bio bi ogroman.”

Obama je rekao da Britanci koji su glasali za napuštanje EU i dalje žele pristup slobodnom tržištu ali ne žele obaveze koje idu sa tim. On je naglasio da su vremena proifitabilne proizvodnje, za kojima su mnogi Amerikanci nostalgični, već duže vreme podrivena automatizacijom:

“Industrija čelika u Sjedinjenim Državama i dalje proizvodi iste količine čelika kao ranije. Jedino što joj je potrebna samo desetina nekadašnje radne snage.”

Trojica lidera osudila su teroristički napad u Istanbulu. Predsednik Meksika, Enrike Penja Nijeto izjavio je da Meksiko i Sjedinjene Države blisko sarađuju u sprečavanju takvih napada na svom tlu:

“Bezbednost obe zemlje ostvaruje se zbog saradnje između naših vlada i svakodnevne razmene informacija.”

U obraćanju kanadskom parlamentu kasno sinoć, predsednik Obama istakao je stabilnost američko-kanadskih odnosa u vreme kada se Evropska Unija suočava sa breksitom, a Kina ima zategnute odnose sa svojim susedima u Južnom kineskom moru.

XS
SM
MD
LG