Linkovi

Evropski lideri osuđuju špijunažu


Britanski premijer Dejvid Kameron i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Briselu, 25. oktobra, 2013.
Britanski premijer Dejvid Kameron i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Briselu, 25. oktobra, 2013.

Visoki evropski zvaničnici i zakonodavci saopštili su da će uskoro posetiti Vašington kako bi američkim kolegama izneli navode o tome da Sjedinjene Države špijuniraju svoje saveznike.

Portparol nemačke vlade, Georg Štrajter upoznao je novinare sa planiranom posetom.

„Visoki nemački zvaničnici će uskoro posetiti Sjedinjene Države da bi razgovarali sa Belom kućom i Nacionalnom bezbednosnom agencijom o navodima o špijuniranju i zatražili razjašnjenje. U delegaciji će biti koordinator obaveštajnih službi, kao i predsednici nemačke Federalne obaveštajne službe i Federalne kancelarije za zaštitu ustava. Datum posete će uskoro biti utvrdjen o čemu ćemo vas obavestiti,“ rekao je Štrajter.

Nemački predsednik Joahim Gauk je izjavio da bi, ukoliko se navodi o o špijuniranju, pokažu tačnim, to predstavljalo ozbiljno kršenje poverenja medju bliskim prijateljima i političkim partnerima. On je pozvao predsednika Obamu da objasni kako je tako nešto moglo da se dogodi i kako će poverenje izmedju dve zemlje biti ponovo uspostavljeno.

Evropski zakonodavci takođe kažu da će iduće nedelje razgovarati sa američkim funkcionerima povodom tvrdnji da se SAD služe masovnim elektronskim prisluškivanjem evropskih građana i lidera, uključujući prisluškivanje razgovora kancelarke Angele Merkel na njenom mobilnom telefonu.

Nemački list "Zid-dojče cajtung" preneo je danas da su telefonski razgovori kancelarke možda bili prisluškivani iz američke ambasade u Berlinu, koja se nalazi manje od jednog kilometra od zvanične rezidencije Angele Merkel. List prenosi da američka ambasada ima centar za prisluškivanje kojim upravlja takozvani Specijalni servis za prikupljanje informacija, zajedičkoj službi NSA i Centralne obaveštajne agencije, CIA.

Američke špijunske operacije pod udarom su svestrane osude u evropskim zemaljama od kojih su neke među najčvršćim saveznicima SAD. Prema rečima Angele Merkel, američko-evropski savez "jedino može da se gradi na poverenju. Zato ponavljam, nema špijuniranja među prijateljima."

Francuski predsednik Fransoa Oland je takođe zahtevao objašnjenje od Bele kuće, ističući da špijuniranje mora da se okonča.

U međuvremenu, u današnjem izdanju uticajnog lista “Vašington post,” navedeno je da se među desetinama hiljada dokumenata koje poseduje bivši obaveštajni analitičar Edvard Snouden nalaze i informacije o obaveštajnim programima usmerenim protiv zemalja kao što su Iran, Rusija i Kina. List prenosi da se u tim dokumentima nalaze i podaci o saradnji vlada koje zvanično nisu saveznice SAD.

Vašington post kaže da će postupak informisanja visokih stranih funkcionera o mogućem razotkrivanju tajne saradnje morati da bude "delikatan", jer u nekim slučajevima delovi njihovih vlada možda nisu znali da ta saradnja uopšte postoji.

Članak je objavljen posle vesti da su SAD prisluškivale telefonske razgovore 35 svetskih lidera i da se najnoviji takav izveštaj odnosi na nemačku kancelarku Angelu Merkel.
XS
SM
MD
LG