Linkovi

Han sa liderima Zapadnog Balkana: Jak interes EU za region


Premijeri Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova, evropski komesar za proširenje Johanes Han i šef italijanske diplomatije na zajedničkoj fotografiji iz Sarajeva.
Premijeri Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova, evropski komesar za proširenje Johanes Han i šef italijanske diplomatije na zajedničkoj fotografiji iz Sarajeva.

Premijeri BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova sastali su se danas u Sarajevu na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana. Skupu su prisustvovali i evropski komesar Johanes Han, kao i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano.

Uz velike mere bezbednosti, danas je u Sarajevu održan samit premijera zemalja Zapadnog Balkana, koji su u prisustvu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana i italijanskog šefa diplomatije Anđelina Alfona razgovarali o odnosima u regionu i evropskim perspektivama Zapadnog Balkana.

Tom prilikom, Han je pozvao države i premijere BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova da prevaziđu probleme koji utiču na unutrašnju situaciju. Ili ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo zatvoriti vrata zbog nekih loših poruka, a mislim da se ne treba igrati vatrom, poručio je Han i još jednom ukazao na ozbiljnost i jak interes koji EU ima da radi i ubuduće na daljim integracijama svih zemalja regiona:

"Takođe smo danas razgovarali kako možemo da ovaj proces učinimo, ne samo više vidljivim, već kako i da ljudi, građani mogu da shvate vrednost svih ovih aktivnosti, a to znači da osete šta znači raditi sa Evropskom unijom, da rade na evropskim perspektivama, to znači i da se poveća nivo ličnih perspektiva. I jednostavno - više novac u džepu."

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći na samitu, ocenio da je dobro što će predsednici vlada doneti još jednu deklaraciju, ali je dodao da se pribojava da će nakon ovog skupa opet početi svađe i sukobi.

On je istakao da svi u regionu veruju u evropsku perspektivu, ali ukazao na situaciju u Srbiji, gde više niko ne pominje datume o prijemu u EU i napomenuo da mu se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama zapadnog Balkana. Voleo bih da je evropska perspektiva nešto jasnija, rekao je Vučić:

"Zadovoljan sam što smo razgovarali, uvek je dobro da razgovaramo, uvek je to lekovito, uvek je to blagorodno. I posebno mislim da je svaki naš susret sa bošnjačkim predstavnicima veoma značajan zato što mi sa njima moramo da gradimo, da pravimo dobre odnose za budućnost, da čuvamo mir i stabilnost, i to je ono što bih rekao da je najvažniji zaključak sa svega ovoga."

Kao domaćin skupa predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je pozvao Evropsku uniju da ostane pri obećanju datom u Solunu 2003. godine i da sačuva evropsku perspektivu zemalja zapadnobalkanske šestorke. Kako je rekao Zvizdić, neophodno je sačuvati evropsku perspektivu u ime stabilnosti i prosperiteta regiona, ali i same EU.

XS
SM
MD
LG