Linkovi

Anđelina Džoli kao tajni agent


Scena iz špijunskog akcionog trilera "Solt"
Scena iz špijunskog akcionog trilera "Solt"

Nestrpljivo iščekivani špijunski triler reditelja Filipa Nojsa, nudi duplu zabavu - uzbudljive akcione scene i super-zvezdu Andjelinu Džoli. Spoj filmskog trilera i neustaršive glumice obećava prvorazredni letnji hit. U samo prva dva dana prikazivanja film je ostvario prihod od 36,5 miliona dolara.

Kada je ruski disident Orlov nazove ruskom špijunkom, agentkinja CIA-e, Evelin Solt krene da beži. Zahvaljujući dugogošnjoj obuci i bezbrojnim opasnim špijunskim misijama, Evelin uspeva da nadamši sve.

Međutim, odjednom se postavlja pitanje da li je ona zaista ruska špijunka, koja je ceo život provela u Sjedinjenim Državama čekajući trenutak da ispuni svoju stvarnu misiju?

Evelin ne govori mnogo, a njeno bezizražajno lice ne odaje šta zaista namerava da uradi. Ni CIA ni FBI ne mogu da joj stanu na put.

Anđelina Džoli kao tajni agent
Anđelina Džoli kao tajni agent

Što više beži, sve se više otkriva njena prava misija, koja je mnogo mračnija od pukog atentata. I kao u svakom špijunskom filmu, kraj je predvidljiv. Međutim, akcioni kadrovi su toliko savršeni da gledalac ne može da nasluti šta ga čeka u sledećoj sceni.

Liv Šrajber igra agenta CIA-e, Teda Vintera. On je partner Evelin Solt, čije ponašanje ne može nikako da dokuči. Ali, najveća atrakcija je sama špijunka, koju igra Andjelina Džoli. Njoj nisu strani akcioni filmovi i ona ima već razrađen stil u scenama fizičkih obračuna, u kojima izvodi razne akrobacije.

"Radim sa istim timom za specijalne fizičke efekte već deset godina. Oni su mi kao porodica. Mislim da oni više strepe od mene. Kada počnem da se pentram po prozorima oni odmah kažu: „stani!“ Pouzdano znam da će unapred proveriti da li sam bezbedno pričvršćena i da mi se ništa ne može desiti ako, recimo, krenem da skačem sa mosta“, kaže glumica Džoli.

Anđelina Džoli daje filmu novu dimenziju. Mada je prvobitno bilo zamišljeno da špijuna Solta igra muškarac, uloga je na kraju dodeljena Džoli, koja superšpijunku igra sa notom ženstvenosti. Solt je prekrasna žena, ali nije toliko seksi, već na neki način aseksualna. Njeni pokreti su precizni, a um strogo fokusiran.

Vešta ruka reditelja Filipa Nojsa vodi i filmsku kameru. Akcione scene podsećaju na filmove iz vremena hladnog rata, sa klasičnim karate potezima - uzbudljivim ali i nepretencioznim. Ovaj letnji triler lišen je sentimentalnosti, osetljivosti i praštanja i ne poštedjuje nikog.

XS
SM
MD
LG