Linkovi

Sajber napad slabi, osim u Aziji


Ilustracija sajber napada (arhiva)
Ilustracija sajber napada (arhiva)

Sajber napad “rensomver” izgleda je danas slabiji, iako je obuhvatio hiljade dodatnih kompjutera, uglavnom u Aziji, kad su se ljudi ulogovali u svoje računare na poslu. Sajber napad je počeo pre tri dana i raširio se na 150 zemalja.

Zdravstveni radnici u Britaniji, gde je u petak napadnut i nacionalni sistem zdravstvene zaštite i danas su imali problema. Ipak, ministar zdravlja Džeremi Hant poručio je da je “ohrabrujuće” to što se drugi talas napada još nije u potpunosti izveden. Rekao je I da je nivo kriminalne aktivnosti niži od očekivanog.

Tom Bosert, savetnik za unutrašnju bezbednost predsednika Donalda Trampa rekao je za TV ABC da se “za sada, globalni sajber napad drži pod kontrolom”. On je, medjutim, dodao da je ovaj virus paralizovao 200.000 kompjutera u fabrikama, bankama, vladinim agencijama, bolnicama i sistemima javnog prevoza u celom svetu i da se zbog toga tretira kao “izuzetno opasan”.

Stručnjaci za sajber bezbedost tvrde da su nepoznati hakeri izveli napad “rensomver” uz pomoć softvera “WannaCry”. Tražili su 300 dolara da bi ponovo otvorili fajlove koje je virus zaključao, a koristili su slabosti američkog sajber prostora – iz kojeg su procureli vladini dokumenti. Napad je iskoristio već poznate slabosti računara koji imaju stariji Majkrosoftov operativni sistem.

Japan je žrtva globalnog “rensomver” napada koji je napravio haos na stotinama kompjutera na 600 lokacija u 150 zemalja. Eksperti za računare uveravaju da su individualni korisnici, koji imaju novije operativne sisteme relativno bezbedni, ali apeluju na kompanije i vlade da nadograde postojeće operativne sisteme ili da instaliraju novije antivirus programe. Sekretar japanskog kabineta Jošihide Suga potvrio je da su u Japanu registrovani slučajevi sajber napada.

Vlada je izdala upozorenje preko Centra za sajber sigurnost i svih relevantnih organizacija, na osnovu onoga što se dogodilo u mnogim zemljama. Preduzimamo mere i prikupljamo informacije”.

Japanska vlada savetovala je one koji su pogođeni „rensomver“ napadom da ne uplaćuju 300 dolara u bitkoinima, koliko virus od njih traži. Ali, tvorci „WannaCry“ softvera prete svojim žrtvama da će se ta suma udvostručiti ako ne plate u roku od tri dana, odnosno da će im izbrisati sve fajlove ukoliko novac ne daju u roku od 7 dana.

XS
SM
MD
LG