Linkovi

Ključne utakmice za Srbiju i SAD


Fudbalska reprezentacija Srbije sutra igra svoj drugi meč na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, koji bi mogao da bude ključan za plasman u osminu finala.

Posle nesrećnog poraza od Gane u prvoj utakmici, izabranici Radomira Antića imaće težak zadatak s obzirom da im je pobeda imeprativ u duelu sa Nemačkom - timom, koji je prema oceni svetske javnosti, pružio verovatno najbolju partiju u dosadašnjem toku šampionata i deklasirao Australiju - 4:0. Navijači obe selekcije počeli su danas da pristižu u priobalni gard Port Elizabet , a domaća policija dočekala ih je spremna, potpomognuta predstavnicima organa reda iz Srbije i Nemačke, koji su tu da ne bi došlo do zabune između njihovih južnoafričkih kolega i pristalica dve selekcije. Utakmica počinje u 13:30 po lokalnom vremenu.

Ključni meč za nastavak takmičenja sutra očekuje i selekciju SAD, koja se posle remija sa Engleskom sastaje sa Slovenijom. Vezni fudbaler Slovenije Andrej Komac već je prognozirao pobedu svog tima, koji je u prvoj utakmici savladao Alžir i trenutno vodi u grupi C.

Američka selekcija priprema se za utakmicu u kojoj – kako mnogi veruju - mora da pobedi Sloveniju, ukoliko želi da se plasira u osminu finala. Zvezda tima, Oguči Onijevu kaže da zaostatak u bodovima u odnosu na Sloveniju stavlja Amerikance u tešku situaciju što se tiče borbe za plasman u drugi krug.

"U ovom trenutku malo je nezgodno za nas, jer smo prvi meč igrali nerešeno, dok Slovenci imaju tri boda. Zato je naredna utakmica za nas još važnija u smislu prolaska dalje",
objašnjava Onijevu.

Iako su SAD na poslednjoj svetskoj rang-listi bile 15, a Slovenija 24, fudbaler Borusije iz Menhengladbaha Majkl Bredli, inače sin selektora SAD Boba Bredlija, kaže da Slovenija igra čvrsto svih 90 minuta i da se odlično brani.

"Kada pogledate njihove rezultate u kvalifikacijama, oni su veoma težak protivnik. Mislim da su na deset utakmica u kvalifikacijama primili svega četri gola",
naglašava Bredli.

Velika kontroverza stvorila se oko lopti sa kojim se igraju utakmice Svetskog kupa, akoje proizvodi „Adidas“. Mnogi fudbaleri žale se da „Džabulani“ leti kroz vazduh s drugačijim osećajem od tradicionalnih fudbalski lopti. Golman američke selekcije Tim Hauard je jedan od kritičara. Njegov saigrač, Oguči Onijevu, kaže da su nove lopte nešto na šta svako mora da se prilagodi i da podjednako otežavaju posao svima:

"Lopta jeste malo drugačija. Da li je u pitanju način na koji je prave – ne znam, ali malo je teže proceniti njen let, i malo drugačije se ponaša u vazduhu nego što smo navikli, ali kao i kod ostalih stvari, morate da se prilagodite i to je to".

Eventualnom sutrašnjom pobedom selekcija SAD otvorila bi sebi vrata druge faze takmičenja. Njihov poslednji meč u grupi je zakazan za 23. jun u Pretoriji protiv Alžira.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG