Linkovi

Obama: Nastavak pritiska na Asadov režim


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i američki predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Vašingtonu
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i američki predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Vašingtonu

Američki predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim premijerom rekao da će SAD i Turska i dalje podržavati sirijsku opoziciju

Tturski premijer, Redžep Tajip Erdogan boravi u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama tokom koje je danas razgovarao sa predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući. Dvojica lidera su se tokom sastanka fokusirala na nasilje u Siriji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, američki predsednik Barak Obama je rekao da će Sjedinjene Države zajedno sa svojim saveznikom Turskom, nastaviti da pružaju podršku siirijskoj opoziciji, koja se već dve godine bori da svrgne sa vlasti autokratski režim Bašara al Asada.

Nastavićemo da vršimo pritisak na Asadov režim i da radimo sa sirijskom opozicijom. Obojica se slažemo da Asad mora da ode i da preda vlast prelaznoj vladi. To je jedini način da se reši ova kriza. Nastavićemo da stremimo ka Siriji bez Asadove tiranije, Siriji koja prihvata sve etničke i verske grupe i koja će biti izvor stabilnosti u regionu”.

Turski premijer, Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su se on i Obama takođe složili da u konfliktu u Siriji ne sme da se koristi hemijsko oružje, kao i da moraju da budu poštovana prava manjina.

“Večeras ćemo se ponovo sastati i detaljnije razmotriti mogući zajednički plan za Siriju. Naši stavovi se preklapaju i razgovaraćemo o primeni Ženevske konvencije. Rusija i Kina su vrlo značajne za razvoj situacije, pogotovo u kontekstu stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Do sada smo uložili preko milijardu i po dolara za humanitarnu pomoć i nastavićemo da držimo otvorenu granicu za izbeglice iz Sirije”.

Neki analitičari su očekivali da će turski premijer tokom zvanične posete Sjedinjenim Državama barem privatno izvršiti pritisak na američkog predsednika za agresivnije akcije u Siriji imajući u vidu da je pre samo nekoliko dana duž granice Turske i Sirije eksplodiralo nekoliko automobila bombi usmrtivši desetine civila. Do toga međutim nije došlo, s obzirom da su dvojica lidera izneli iste planove za Siriju.
XS
SM
MD
LG