Linkovi

"Turska i Kurdi ključni za borbu protiv ID"


Turski tenkovi na granici sa Sirijom
Turski tenkovi na granici sa Sirijom

Sekretar za odbranu Eš Karter je apelovao na Tursku da “ostane fokusirana” na borbu protiv Islamske Države i obustavi borbe sa kurdskim snagama koje su saveznik Vašingtona i koje se takodje bore protiv te ekstremističke grupe u Siriji.

Turske snage u Siriji se kreću zapadno od graničnog grada Džarablusa pošto su sukobi izmedju američkog saveznika Turske i kurdskih pobunjenika u Siriji, koje podržava Vašington, naišli na oštre kritike.

“Sjedinjene Države podržavale su i podržavaju njihove opšte aktivnosti protiv Islamske države i sve što su učinili da obezbede oblast izmedju granice i Džarablusa i potom zapadno, ali ne i južno od Džarablusa“, poručio je američki sekretar za odbranu.

Kurdski borci južno od Džarablusa su pomogli da se potisnu borci Islamske države iz Sirijskog grada Manbidža, koji je bio uporište te ekstremističke grupe. Medjutim, Turska sada želi da se kurdske snage brzo povuku preko reke Eufrat, dok Pentagon pruža uveravanja Turcima da je to njihov plan čim se Manbidz očisti od ekstremista Islamske države.

“Kurdski borci će se posle operacije u Manbidžu povući i povlače se istočno od Eufrata.”

Sukobi medju američkim saveznicima su stavili Sjedinjene Države u nezavidan položaj, pošto ne žele da se okrenu protiv bilo kog saveznika dok apeluju na obe strane da obustave medjusobne sukobe i fokusiraju se na borbu protiv Islamske države koja ni izdaleka nije završena.

“Bila bi velika greška da postanemo previše samouvereni, zato što smo smanjili teritoriju Islamske države u Iraku i Siriji i to proglasimo pobedom”, smatra Majkl O’ Henlon iz Instituta Brukings.

Amerikancima predvodjena koalicija sada ima za cilj oslobodjenje Mosula, najvećeg uporišta Islamske države u Iraku i Rake, njenog samoproglašenog glavnog grada u Siriji.

Oland kritikuje tursku operaciju

Francuski predsednik Fransoa Oland je kritikovao tursku vojnu akciju u severnoj Siriji, rekavši da bi tamošnje “višestruke, kontradiktorne intervencije” mogle da konflikt učine još više zapaljivim. Oland je danas takodje naglasio hitnu potrebu da se obustave sukobi u Siriji i ponovo ožive pregovori:

“Turska je odlučila da razmesti deo svoje armije na sirijskoj teritoriji kako bi se branila od Islamske države, što je potpuno razumljivo posle napada koje je ta zemlja pretrpela - da bi kontrolisala svoje granice, ali je isto tako odlučila da sprovede vojne akcije protiv Kurda koji se i sami bore protiv Islamske države uz podršku koalicije. Te višestruke, kontradiktorne intervencije nose rizik opšte zapaljivosti, tako da je apsolutno hitno da se sukobi zaustave i da se vratimo pregovorima", naglasio je Oland.

XS
SM
MD
LG