Linkovi

Trgovinski sporazum prioritet administracije


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predloženi sporazum o Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu podstakao je međutim radničke proteste kao i proteste aktivista za zaštitu prirodne sredine, koji ističu da je javnost upoznata sa malo detalja

Jedan od prioriteta administracije Baraka Obame tokom iduće godine biće postizanje sporazuma o Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu, skraćeno TTP. Međutim, dogovor, kojim bi trebalo da bude podstaknuta trgovina između 12 zemalja pacifičkog regiona, nailazi i na otpor.

Predloženi trgovinski ugovor podstakao je radničke proteste kao i proteste aktivista za zaštitu prirodne sredine, koji ističu da je javnost upoznata sa malo detalja, koji u stvari ukazuju da bi sporazum isključivo išao na ruku korporacijama, a ne i običnom svetu. Artur Stamulis predvodi Trgovinsku kampanju građana.

„To znači zatvaranje radnih mesta u Americi, slabljenje zaštite interesa potrošača, nanošenje štete ekonomiji i stanju zdravlja u društvu. I to ne samo kod nas, već globalno.“

Predsednik Barak Obama ističe da trgovinski sporazumi pomažu ekonomiji i nivou zaposlenosti. Po njegovim rečima tekući komplikovani pregovori o postizanju TTP-a, mogli bi brzo da se isplate.

Optimisti smo u pogledu postizanja dogovora, a istovremeno smo pojačali pregovore sa Evropljanima o uspostavljanju transtatlantskog trgovinskog sporazuma.“

Dok republikanci, koji u januara preuzimaju kontrolu nad oba doma Kongresa, uglavnom podržavaju slobodnu trgovinu, veliki broj demokrata se ne slaže. Metju Šuel, glavni urednik ekonomskog časopisa U.S. Trade, kaže da je povoljna klima za trgovinske dogovore, bar za sada.

„Mnoge zemalje kao i SAD iduću godinu smatraju važnom, jer posle nje - 2016. - u Americi počinje predsednička izborna kampanja.“

Pregovarači TTP-a, još uvek se spore u vezi sa nekoliko pitanja, poput pristupa tržištima poljoprivrednih proizvoda i automobilske industrije. Međutim, trgovinski ekspert Džef Šot kaže da se pregovori bliže kraju, jer su se uključili ministri trgovine radi rešavanja sporova, koji su kočili napredak na diplomatskom planu.

„TTP je glavni prioritet za trgovinske pregovarače, i lako bi mogao da se finalizuje tokom 2015.“

Pored toga američki zakonodavci razmatraju mogućnost uspostavljanja agencije za takozvanu promociju trgovine. Prema postojećem ubrzanom procesu, Kongres će samo glasati „za“ ili „protiv“ transpacifičkog trgovinskog partnerstva, bez mogućnosti da menja odredbe sporazuma, što bi inače iziskivalo ponovne pregovore.

Pristalice tvrde da bi pomenuta agencija za promociju olakšala pregovore sa drugim zemljama. Agenciju bi mogao uskoro da uspostavi novi saziv Kongresa sa republikanskom većinom. Za razliku od TTP-a, pregovori o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini i investicijama su tek u početnoj fazi.

Protivnici tih regionalnih sporazuma tvrde da bi zbog njih moglo da dođe do erozije radničkih prava, pre svega prava na zdravstvenu zaštitu i bezbednost na radnom mestu. Međutim, zagovornici širenja slobodne trgovine uzvraćaju da bi usklađivanje regionalnih trgovinskih standarda znatno pospešilo razmenu dobara u svetu.

XS
SM
MD
LG