Linkovi

SAD: Novo poglavlje u borbi protiv terorizma


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Obamina administracija suočava se sa brojnim izazovima dok pokušava da se bori protiv obnovljenje prijetnje

Predsjednik Barak Obama je posle napada u San Bernardinu 2. decembra pokušao da ublaži strahovanja Amerikanaca u pogledu terorizma i nacionalne bezbjednosti, dok ankete pokazuju da mu je popularnost pala na najniži nivo ove godine.

Drugi maj, 2011. godine…

“Večeras, mogu da saopštim američkom narodu i svijetu da su Sjedinjene Države izvele operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, lider Al-Kaide, terorista koji je odgovoran za ubistvo hiljada nevinih muškaraca, žena i djece”, poručio je tada predsednik Barak Obama.

Jedno poglavlje u borbi protiv terorizma naizgled zatvoreno, samo da bi drugo, za ovog predsjednika, bilo otvoreno tri godine kasnije.

“Večeras želim da vam govorim o tome šta će Sjedinjene Države da urade sa svojim prijateljima i saveznicima, da bi porazile i konačno uništile terorističku grupu poznatu kao ISIL”, naveo je Obama 2014. godine.

Od tog govora u septembru 2014. godine, u okviru kojeg je iznesena američka strategija za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država, Obamina administracija pokušavala je da suzbije rastuću prijetnju, kako je naziva Set Džons iz Korporacije Rend.

Proširili su se na Libiju, Jemen, Somaliju, Avganistan, Pakistan i druge lokacije – oko dvanaestak mjesta. Danas vidimo više džihadista, boraca, nasilja, grupa nego tokom istorije.”

Pojedini smatraju da Obamina upotreba dronova, vazdušnih napada i specijalnih snaga, te povećan oprez na američkom tlu u borbi protiv ove prijetnje – posebno nakon terorističkih napada u San Bernardinu – nisu dovoljni.

“Ideja da se borimo protiv ISIS-a i rješavamo situaciju u Siriji bez ozbiljnije vojne strategije nije ostvariva. Ako sebi kažete: Ne želim da koristim vojnu silu i zato ću da radim sve što mogu bez nje”, onda ste već uklonil jedno od vaših važnijih sredstava”, smatra Brus Džons iz Instituta Brukings,

Džons kaže da ne poziva na kopnenu invaziju Sirije ili Iraka, što je Obama više puta odbacio, već na agresivniji stav od početka.

Možete očigledno da govorite: samo da smo uradili ovo ili ono, da smo bombardovali Asada ranije, da smo ostali u Iraku duže. Međutim, ne znam ni da se u tom slučaju ne biste i dalje suočavali sa veoma teškim, dugoročnim izazovom”, smatra Vikram Sing iz Centra za američki progres.

Za predsjednika Obamu, taj izazov se manifestovao u Sjedinjenim Državama, gdje je nakon napada u San Bernardinu pokušavao da uvjeri Amerikance da su bezbjedni, uprkos terorističkoj prijetnji za koju je naveo da je stvarna i da se razvila u novu fazu koja obuhvata samo-radikalizaciju.

XS
SM
MD
LG