Linkovi

Pad stope nezaposlenosti u SAD


Sajam zapošljavanja na Floridi
Sajam zapošljavanja na Floridi

Prošlog meseca američka ekonomija dodala je 295 hiljada radnih mesta što je značajno povećanje u odnosa na 257 hiljada u januaru i ujedno 12. mesec za redom kada je dodato preko 200 hiljada radnih mesta.

Današnji izveštaj u zapošljavanju u februaru bio je neočekivano pozitivan. Stopa nezaposlenosti opala je na 5.5 odsto. Medjutim, porast plata bio je skroman – samo 0,1 odsto .

Zaposlenost je porasla u svim sektorima, ali su medju vodećima bili restorani i barovi, kao i sektor poslovnih usluga. S druge strane, pad cena nafte i manji izdaci naftnih kompanija doveli su da pada broja radnih mesta u rudarstvu za 9 hiljada. Takodje je opao rast u industriji. Hladno vreme izgleda da nije imalo veču ulogu pošto je gradjevinska industrija dodala 29 hiljada radnih mesta iako je tempo bio nešto sporiji nego u januaru.

Ovaj vrlo snažan izveštaj mogao bi da navede Federalne rezerve da podignu kamatne stope u junu, ali ekonomista u PNC banci, Gas Faučer, smatra da će taj potez uslediti tek u trećem kvartalu.

Mislim da ovo neće značajnije izmeniti plan Federalnih rezervi i da oni prate pre svega rast plata. Počelo je dobro u januaru, ali su pokazatelji za februar nešto slabiji. Ipak mislim da će narednih meseci doći do snažnijeg porasta plata. Takodje izgleda da će stopa inflacije rasti pošto su cene nafte ponovo u porastu. Mislim da će u trečem, kvartalu 'Fed' biti spreman da krene u akciju. Da ponovim – najvažniji će biti rast plata i inflacije.“

Sledeći sastanak upravnog odbora Federalnih rezervi biće održan sredinom marta. Ekonomisti će pažljivo analizirati saopštenje sa tog sastanka da bi videli da li će, kada se radi o odluci o podizanju kamatnih stopa, reč „strpljenje“ biti izostavljena.

XS
SM
MD
LG