Linkovi

Klaper: S. Koreja pokrenula nuklearni reaktor


Direktor američkih obaveštajnih službi Džejms Klaper
Direktor američkih obaveštajnih službi Džejms Klaper

Direktor američkih obaveštajnih službi izjavio je da bi Severna Koreja, posle ponovnog pokretanja jednog od reaktora, uskoro mogla da ima dovoljno plutonijuma za nuklearno oružje

Direktor američkih obaveštajnih službi izjavio je da je Severna Koreja ispunila ranije pretnjeda će proširiti objekat za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu kao i reaktor za proizvodnju plutonijuma.

"Procenjujemo da Severna Koreja operiše ovim reaktorom dovoljno dugo da bi mogla da generiše plutonijum iz reaktora u roku od nekoliko nedelja do nekoliko meseci," izjavio je Džejms Klaper tokom svedočenja u Kongresu.

Uprkos sumnji da je Severna Koreja bila u stanju da uspešno testira, kako je navedeno, minijaturnu hidrogensku bombu u januaru, Klaper je rekao članovima Senatskog odbora za oružane snage da su aktivnosti Pjongjanga i dalje zabrinjavajuće.

Predsednik Obama je sinoć tim povodom telefonom razgovarao sa južnokorejskom predsednicom Park Geun Hje i dvoje lidera su se složili da "najnovije lansiranje rakete od strane Severne Koreje predstavlja još jedan destabilizujući faktor i provokativnu akciju" saopštila je Bela Kuća.

XS
SM
MD
LG