Linkovi

SAD uvele nove sankcije Severnoj Koreji


Predsednik SAD Barak Obama i severnokorejski lider Kim Džong Un
Predsednik SAD Barak Obama i severnokorejski lider Kim Džong Un

Vašington je, u odgovoru na sajber napad na Soni, uveo sankcije protiv tri severnokorejske organizacije i 10 zvaničnika severnokorejske vlade

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije Severnoj Koreji zbog sajber napada na produkcijsku kuću “Sony Pictures”.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Barak Obama potpisao izvršnu naredbu kojom se sankcionišu tri severnokorejska entiteta i 10 zvaničnika severnokorejske vlade, među kojima su pojedinci koji rade u Iranu, Siriji, Rusiji i Namibiji. U saopštenju se navodi da je taj potez odgovor na severnokorejske “provokativne, destabilizujuće i represivne akcije”.

Sekretarijat za finansije saopštio je da se novim sankcijama pooštravaju već postojeće, s obzirom na to da će određenim pojedincima biti onemogućen pristup američkom finansijskom sistemu, dok američki građani neće moći da posluju sa Severnom Korejom.

Među tri sankcionisana entiteta su glavna obaveštajna agencija, državna kompanija za trgovinu oružjem, te agencija za naučna istraživanja. Pojedinci, protiv kojih su uvedene sankcije, direktno su povezani ili sa ta tri entiteta ili sa severnokorejskom vladom.

Američke sankcije Severnoj Koreji, uvedene još 1950-tih, zaoštrene su nakon što je zemlja sprovela tri nuklearne probe.

XS
SM
MD
LG