Linkovi

Direktor FBI u Moskvi zbog Snoudena


Aerodrom Šeremetjevo u Moskvi
Aerodrom Šeremetjevo u Moskvi

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa Robert Maler i šef ruske bezbednosne službe FBS Aleksandar Bortnikov vode razgovore o Edvardu Snoudenu.

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa Robert Maler i šef ruske bezbednosne službe FBS Aleksandar Bortnikov vode razgovore o Edvardu Snoudenu, saopštio je danas u Moskvi portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Portparol Vladimir Peskov takođe je rekao da “Rusija nikad nikoga nije izručila, niti će izručiti”. Kako javlja ruska TV mreža RT, Peskov je dodao da se Putin ne bavi Snoudenovim slučajem, jer američki begunac nije “podneo molbu koja je u predsednikovoj nadležnosti”.

U međuvremenu, u današnji “Vol strit džornal” prenosi delove pisma američkog sekretara za pravosuđe Erika Holder ruskom kolegi Aleksandru Vladimiroviču Konovalovu. Holden koji se nada da će ruske vlasti izručiti Snoudena, obećava da bivši radnik NSA neće biti izložen mučenju niti mu preti smrtna kazna u slučaju da optužnica koja je podignuta protiv njega bude proširivana sa delima koja nose smrtnu kaznu. Ovo je drugo Holderovo pismo Konovalovu. U prethodnom je naveo da je Snoudenov zahtev za politički azil potpuno neosnovan.

Snouden se već mesec dana nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo”, dok traži zemlju koja će mu odobriti politički azil, kako bi izbegao povratak u SAD, gde ga čeka suđenje za špijunažu. Međutim, njegov brzi odlazak iz zemlje sprečen je kada su mu američke vlasti poništile pasoš.

Snouden, inače, bivši radnik na ugovor u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), zatražio je privremeni azil u Rusiji, mada kaže da I dalje želi da ode u Latinsku Ameriku. Azil su mu prve ponudile levičarske vlade Venecuele, Bolivije i Nikaragve.
XS
SM
MD
LG