Linkovi

Novi politički obračuni u Vašingtonu


Sedište Poreske službe u Vašingtonu
Sedište Poreske službe u Vašingtonu

Obamina administracija suočava se sa oštrim kritikama zbog kontroverznog poteza poreske službe i informacija da je redigovala navode o napadu u Bengaziju

Vašington se priprema za nove političke obračune. Američka poreska služba bi uskoro trebalo da objavi rezultate istrage koja pokazuje da je agencija namjerno podvrgavala konzervativne organizacije detaljnijem ispitivanju. Senator Džon Mekejn, u međuvremenu se pridružio ostalim republikancima koji optužuju Bijelu kuću za zataškivanje smrtonosnog napada na američki konzulat u Bengaziju.

Bijela kuća se suočava sa žestokim napadima na dva fronta. Prema novom izvještaju, čiji sadržaj prenosi televizijska mreža Ej-Bi-Si, američka poreska služba počela je 2010. detaljnije da istražuje pokret “Čajanku” i druge konzervativne organizacije, o čemu su u protekle dvije godine znali i visoki zvaničnici agencije. Tu kontroverzu danas je prokomentarisao predsjednik Barak Obama.

“Ukoliko poreska služba u potpunosti ne funkcioniše na neutralan i nestranački način, onda je to nečuveno i u suprotonosti je sa našom tradicijom. Ljudi moraju za to da odgovaraju. Sačekaćemo sve detalje i činjenice. Nemam međutim strpljenja za to. Neću to tolerisati i osiguraću da otkrijemo šta se tačno dogodilo.”

Služba je priznala da je detaljno preispitivala grupe čija su imena sadržala riječi “čajanka” ili “patriota” odnosno njihov status organizacija koje su izuzete od plaćanja poreza. Inspektori su međutim utvrdili da su ciljane i organizacije koje su se zalagale za ograničavanje vlade, kao i one koje su kritikovale način na koji se upravlja zemljom.

“To bi trebalo da vas zastraši bez obzira da li ste konzervativac, liberal, demokrata ili republikanac”, smatra republikanski kongresmen Majk Rodžers.

Konzervatici matraju da je riječ o većoj zavjeri.

“Suština je da su koristili određene riječi da bi progonili konzervativce", naglasio je republikanski kongresmen Daler Ajsa.

Administracija je prethodno bila oštro kritikovana zbog informacija da je redigovala navode Centralne obavještajne službe o napadu na američki konzulat u Bengaziju, u kojem su poginula četiri Amerikanca, među kojima i ambasador Kristofer Stivens.

“To bih nazvao zataškivanjem”, poručio je republikanski senator Džon Mekejn.

Najnovije otkriće dalo je zamah kongresnim pretresima o napadu u većinski republikanskom Predstavničkom domu. Republikanci najavljuju da će zatražiti od dva zvaničnika da svjedoče o tome šta je bivša državna sekretarka Hilari Klinton znala o incidentu i odlukama koje je u tom pogledu donijela. Bijela kuća je više puta demantovala otpužbe da je obmanjivala američki narod u pogledu septembarskog napada.

“Činjenica da se ovo nastavlja, uglavnom je povezana sa političkim motivima”, smatra predsjednik Obama.
XS
SM
MD
LG