Linkovi

SAD: Položen instrument o ratifikaciji Protokola za CG


U američkom Stejt departmentu u petak je položen instrument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, potvrdio je Glasu Amerike portparol Stejt departmenta.

Predsednik Donald Tramp potpisao je protokol 11. aprila, nakon što ga je Senat 28. marta ratifikovao ubjedljivom većinom.

Bijela kuća je posle potpisivanja dokumenta saopštila da se Tramp raduje sastanku članica NATO-a u Briselu 25.maja, a da će prisustvo Crne Gore na tom sastanku biti signal da su vrata NATO-a i dalje otvorena, i da zemlje Zapadnog Balkana treba same da izaberu svoje partnere – bez miješanja sa strane ili zastrašivanja.

SAD će, kako je tada saopšteno, raditi na jačanju već jakih veza sa Crnom Gorom kao 29-om članicom Alijanse.

Američki Senat ratifikovao je protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatoraRend Pol i Majk Li, bili protiv.

Senatori su posle davanja zelenog svijetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Takođe su naveli da crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji "koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak".

XS
SM
MD
LG