Linkovi

Politički zastoj i naredne dve godine?


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Činjenica da republikanci kontrolišu Kongres u poslednje dve godine predsedničkog mandata Baraka Obame verovatno će dovesti do novih stranačkih nesuglasica, smatraju pojedini analitičari

Godina na izmaku bila je politički veoma teška za predsednika Baraka Obamu, i veoma dobra za američku republikansku stranku. Pobede njihovih predstavnika na novembarskim kongresnim izborima omogućile su republikancima preuzimanje kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom u naredne dve godine. To je uspostavilo teren za još veću konfrontaciju i zastoj tokom poslednje dve godine Obaminog mandata.

Republikanci su osvojili kontrolu nad Senatom na izborima u novembru i od januara će imati kontrolu u oba doma Kongresa. Imigraciona reforma trebalo bi da bude najvažnije pitanje u 2015, baš kao što je bila i tokom 2014, a predsednik je spreman da odbrani svoju odluku da zaštiti milione nedokumentovanih imigranata od deportacije.

„Dok Kongres ne sredi ovaj problem zakonodavno, a ako imate duboke veze sa ovom zemljom i voljni ste da poštujete zakon i učinite ono što je neophodno, onda ne bi trebalo da brinete o deportaciji, ili o tome da ćete biti odvojeni od svoje dece“, poručio je predsednik Barak Obama.

Republikanci se nadaju da će 2015. pokazati biračima da mogu da rukovode Kongresom, kaže predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner.

„Naravno prilika da služite američkom narodu je uvek velika čast. To je još više slučaj u vreme kad je vaša zemlja suočena sa tako velikim izazovima. Spremni smo i voljni da radimo“.

Činjenica da republikanci kontrolišu Kongres u poslednje dve godine predsedničkog mandata Baraka Obame verovatno će dovesti do novih stranačkih nesuglasica i zastoja, kaže republikanski strateg Filip Stats.

„Takođe verujem da postoji ograničeni prostor u 2015, pre nego što razni kandidati za predsednika najave kandidaturu i onda je sve moguće. Nastaće rat. Niko se ni sa kim neće slagati i biće ponovo sve ono što svi najviše mrze kad je reč o Vašingtonu“.

Republikanci veruju da imaju dobru šansu da ponovo dobiju položaj u Beloj kući na izborima 2016, kaže ekspert sa Čikaškog univerziteta Vilijem Hauel.

„Velika nagrada je, kako mi izgleda, predsednička trka 2016. To je velika nagada. Radi se o meri do koje oni misle da mogu da povežu Hilari Klinton sa administracijom predsednika Obame“.

Tokom 2015. fokus će sve više da se pomera na predsedničku politiku, uključujući i očekivanu kandidaturu demokrate Hilari Klinton. Klinton će možda morati da pridobije neke liberalne demokrate, koje privlači ekonomski populizam senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren.

„Vol strit dobro stoji. Direktori zarađuju nove milione, dok se porodice širom zemlje muče. Moramo naterati vladu da radi u korist američkog naroda“.

Bivši guverner Floride Džeb Buš aktivno istražuje predsedničku kandidaturu. On je potencijalno jak izbor među, kako se veruje, velikim brojem republikanskih kandidata.

„Verujem u reformu kad stvari ne funkcionišu i u vladu ograničenog obima, i u slobodu kao pokretača uspešne zemlje“.

Bušovo saopštenje priprema teren za još jedan duel Buš- Klinton, na predsedničkim izborima 2016, mada bi oba kandidata mogla da se suoče sa velikim izazovima tokom primarnih izbora.

XS
SM
MD
LG