Linkovi

Promena politike u vezi sa taocima?


Džon i Dajen Foli
Džon i Dajen Foli

Tri visoka američka zvaničnika saopštili su televiziji Ej-Bi-Si da Bijela kuća preispituje politiku u vezi sa taocima i da bi to moglo da dovede do kraja prijetnji krivičnim gonjenjem

Američka administracija razmatra promjenu politike kojom je trenutno porodicama talaca, koji su zarobljeni u inostranstvu, zabranjeno da plaćaju otkup otmičarima, prenose američki mediji.

Dok je Islamska država prijetila da će pogubiti američkog novinara Džejmsa Folija, njegovi roditelji, Dajen i Džon, kažu da im je Bijela kuća prijetila krivičnim gonjenjem ukoliko pokušaju da prikupe novac za oslobađanje sina.

„To je bilo nepravedno jer oni nisu ništa preduzimali, ali su nam govorili da će nas možda krivično goniti ako mi pokušamo nešto“, rekao je Džon Foli.

Međutim, tri visoka američka zvaničnika saopštili su televiziji Ej-Bi-Si da Bijela kuća preispituje politiku u vezi sa taocima i da bi to moglo da dovede do kraja takvih prijetnji.

Jedan od zvaničnika je naveo da apsolutno neće postojati nikakva šansa da bilo koji član porodice američkog taoca, koji je zarobljen u instrantvu, završi u zatvoru ili mu čak bude prijećeno krivičnim gonjenjem ukoliko pokuša da oslobobodi svoje bližnje.“

„Ukoliko porodice budu slobodne da preuzmiu sve što je potrebno da bi oslobodile svoje bližnje, to je svakako prvi korak“, smatra Dajen Foli.

Američke vojne snage su prošle godine bezuspješno pokušavale da spasu Džejmsa Folija i druge taoce za koje se vjerovalo da su u istočnoj Siriji. Folija su kasnije pogubili pripadnici Islamske države. Nekoliko Amerikanaca i dalje se nalazi u zarobljeništvu širom svijeta. Među njima je i Kejti Kolmen iz Pensilvanije koja je 2012. godine oteta u Pakistanu.

„Zarobljenik sam Talibana“, saopštila je Kejti u video snimku, poslatom njenim roditeljima. Sa suprugom Kanađaninom pored sebe, Kejti je navela da se porodila tokom zarobljeništva i zatražila je pomoć.

Da moje dijete, suprug i ja budemo bezbjedni i na slobodi.“

I dok Bijela kuća razmatra pitanje plaćanja otkupa, još nije poznato kada bi odluka mogla da bude donesena. Zvaničnik administracije, kojeg je kontaktirala agencija Rojters, nije želio da komentariše izvještaj američkih medija.

XS
SM
MD
LG