Linkovi

Obama: Sloboda veroispovesti ojačala SAD


Predsednik Obama sa suprugom Mišel na Molitvenom doručku u Vašingtonu, 6. februara 2014.
Predsednik Obama sa suprugom Mišel na Molitvenom doručku u Vašingtonu, 6. februara 2014.

U Vašingtonu je jutros održan 61. Moliveni doručak, u prisustvu predsednika Obame kao i 3200 zvanica iz SAD i sveta.

Američki predsednik Barak Obama pridružio se članovima Kongresa i brojnim cenjenim gostima iz zemlje i sveta na godišnjem Molitvenom doručku, ovde u Vašingtonu. To je dvostranački skup, na kojem se bar tokom tog jednog jutra zaboravljaju političke razlike, a iznose inspirativne i duhovne poruke.

Članica Predstavničkog doma iz Kalifornije Dženis Han i kongresman iz Teksasa Luj Gomert, koji su bili domaćini skupa, priznali da su im politički stavovi veoma različiti.

Kongresmen Luj Gomert, po školovanju baptistički sveštenik, poručio je da Molitveni doručak ne sme da bude mesto za raspravu o tim razlikama.

“Postoji vreme za sve, vreme kada raspravljamo i razmatramo važna pitanja, i neslaganja o tome kako da poboljšamo Ameriku, ali sada nije vreme za to. Sada je vreme da postanemo jedno srce i jedna duša“.

Među vladinim funkcionerima i ličnostima iz celog sveta, jedan od onih koja se obratila prisutnima bila je i Betani Hamilton, profesionalna surferka, kojoj je ajkula odgrizla ruku. Njena izjava dočekana je ovacijama.

U svom obraćanju, predsednik Obama naveo je da je sloboda veroispovesti ojačala Sjedinjene Države, i da će zemlja uvek slediti te principe:

“Verujemo da svako od nas liči na Gospoda, i stoga verujemo u urođeno dostojanstvo svakog ljudskog bića. Dostojanstvo, koje nikakva svetska sila ne može da oduzme, i pravo svakog lica da sledi sopstvenu veru, da izmeni veru ako tako odabere, ili da bude ateista, i da sve to može uraditi bez bojazni od progona“.

Predsednik Obama istakao je da istorija pokazuje da su zemlje koje poštuju pravo naroda, uključujući slobodu veroispovesti, pravičnije, da više teže miru, i uspešnije. Dodao je da je sloboda veroispovesti važna za nacionalnu bezbednost.

Molitveni doručak je godišnji skup, koji organizuje Kongresni molitveni kokus, i održava se svakog prvog četvrtka u februaru, već 61 godinu. Na njemu se okupi 3.200 zvanica iz SAD i sveta.
XS
SM
MD
LG