Linkovi

Obama: Smanjen rizik, ali pretnja i dalje postoji


Predsednik Barak Obama govori na Samitu o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu
Predsednik Barak Obama govori na Samitu o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu

Predsednik Barak Obama pozdravio je "značajan napredak" koji su zemlje širom sveta postigle kada je reč o nuklearnoj bezbednosti, ali i upozorio da je pretnja od terorističkog napada nuklearnim oružjem i dalje prisutna

Lideri više od 50 zemalja koji su prisustvovali Samitu o nuklearnoj bezbednosti i terorizmu u Vašingtonu složili su se o akcijama koje će zajednički preduzeti za smanjenje rizika sa kojim se svet suočava, ali je predsednik Barak Obama rekao da težak posao počinje odmah, izgradnjom dostignuća samita.

U globalnim naporima da se obezbedi nuklearni materijal načinjen je važan progres, rekao je Obama u svom redovnom obraćanju Amerikancima, dodajući da su, iako ni jedna teroristička grupa do sada nije uspela da napravi bombu koristeći nuklearni materija, Al Kaida, Islamska država i druge terorističke grupe svakako to pokušale.

Obama je u obraćanju više od 50 svetskih lidera, koji učestvuju na Samitu o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu, rekao da je najmanje 10 zemalja uklonilo celokupne zalihe visoko obogaćenog urnaijuma i plutonijuma - radioaktivnih materijala potrebnih za proizvodnju nuklearne bombe.

"Ovo je savršen primer bezbednosnog izazova 21. veka koji ni jedna nacija ne može da reši sama. Za to je potrebna stalna prekogranična i institucionalna saradnja. Dobre vesti su da smo postigli značajan napredak."

Predsednik je međutim upozorio da je potrebno i dalje biti na oprezu zato što je prisutna pretnja od terorističkog napada nuklearnim oružjem.

Obama je prethodno istakao da je nuklearni sporazum sa Iranom "postigao značajan uspeh i da se usredsredio na opasnost širenja nuklearnog naoružanja na stvaran način."

Obama je u obraćanju liderima of P5+1, drugog i poslednjeg dana samita, rekao da će za punu i dalju implementaciju sporazuma biti potreban određen nivo saradnje međunarodne zajednice.

Samit se održava u svetlu povećane zabrinutosti da bi Islamska država mogla da aktivira radioaktivne bombe, te razvoja nuklearnog naoružanja u Severnoj Koreji. Severnokorejski izaslanik rekao je novinskoj agenciji Rojters da će Pjongjang nastaviti da razvija nuklearni i balisitčki program, uprkos američkim upozorenjima, navodeći da je poluostrvo u stanju "polu-rata".

Obama je sinoć bio domaćin večere za 50 svetskih lidera koji prisusutvuju Samitu o nuklearnoj bezbednosti koji je usmeren na pretnje Severne Koreje da proizvodi i da će upotrebiti nuklearno oružje. Južnokorejski mediji objavili su danas da je Severna Koreja ispalila balistički projektil u more kod Japana, povećavajući tenzije između Pjongjanga, Seula i južnokorejskih zapadnih saveznika. Pre lansiranja, predsednik Obama sastao se sa liderima Južne Koreje i Japana sa kojima je razgovarao u zajedničkim naporima za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

“Usmerili smo naše timove da vredno rade tokom narednih nedelja i meseci kako bi objasnili dodatne korake koje možemo zajedno da preduzmemo kako bi osigurali da imamo Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja i da možemo da povratimo osećanje stabilnosti i mira u regionu.”

“Neophodno je da se nadalje promoviše saradnja Japana, Sjedinjenih Država i Južne Koreje u oblasti bezbednosti. Posebno zabrinjava progres severnokorejskih nuklearnih sposobnosti, što je direktna i loša pretnja ne samo prema naše tri zemlje već i za globalnu zajednicu. U nameri da zajednički odgovorimo na te okolnosti, potvrdili smo privrženost jačanju trilateralne saradnje na svim nivoima, što je glavno dostignuće ovog sastanka”, rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Sjedinjene Države i druge svetske sile takođe se suočavaju sa sve većom hitnosti u obezbeđivanju nuklearnog materijala i postrojenja kako bi ih sačuvali od terorista, posle napada u Briselu 22. marta. Neki od svetskih lidera koji su prisustvovali sinoćnoj večeri u Beloj Kući bili su iz zemalja koje su direktno pogođene terorističkim napadima.

XS
SM
MD
LG