Linkovi

Ko će čuvati podatke o razgovorima?


NSA
NSA

Američke telefonske kompanije ne žele da sa NSA na njih bude prebačeno prikupljanje masovnih podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca.

Očekuje se da američki predsednik Barak Obama sutra objavi da će promeniti način na koji američke obaveštajne agencije prikupljaju svoje informacije. Međutim, kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Kent Klajn, veruje se da predsednik nije prihvatio predlog da Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) svoju ogromnu kolekciju podataka o telefonskim razgovorima prenese na kompanije za telekomunikacije.

Prema saznanjima Njujork Tajmsa, reforme koje će najaviti predsednik neće biti tako dalekosežne kako je preporučio Obamin savetodavni odbor. Ta komisija je, naime, savetovala predsedniku da naredi Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji da prestane sa čuvanjem miliona podataka o telefonskim razgovorima, i taj posao prepusti telefonskim kompanijama, ili nekoj trećoj strani.

Tajms prenosi da Obama neće izdati to naređenje u petak, ali će zatražiti od Kongresa da mu pomogne da odluči šta je najbolji način za čuvanje prikupljenih podataka.

NSA navodi da je njena obimna zbirka takozvanih metapodataka neophodna za borbu protiv terorizma.

Predlog da se podaci o telefonskim razgovorima izdvoje iz kontrole NSA osmišljen je kako bi se ublažile kritike da masovno prikupljanje podataka ugrožava privatnost. Agenciji bi, prema predlogu, bio potreban sudski nalog da pristupi informacijama – koje obuhvataju podatke o razgovorima, ali ne i sadržaj razgovora, kaže Džejms Endrju Luis iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Telefonske kompanije već imaju metapodatke. Metapodaci, uprkos čitavoj prašini, su u suštini vaši telefonski računi. One te podatke imaju, a NSA bi mogla da ih dobije u svakom trenutku ako ima nalog. NSA ne mora da čuva te podatke, a telefonske kompanije ih već imaju”.

Advokat Majkl Sasmen kaže da se kompanije koje zastupa plaše da bi mogle da budu tužene, i da bi morale da ulože više vremena i novca u davanje informacija drugim strankama.

"Neka osiguravajuća kompanija bi mogla da izda sudski poziv. Može da dođe do sudskog naloga u nekoj brakorazvodnoj parnici… Što ima više razloga da su ljudima potrebni takvi podaci, to ima više podataka koji mogu da budu zatraženi”.

Ideja o prebacivanju čuvanja podataka na telefonske kompanije ne zadovoljava kritičare, među kojima je republikanski senator Čak Gresli.

“To bi moglo da stvori isto toliko problema za privatnost koliko bi rešilo. Privatne kompanije izgleda dozvoljavaju na dnevnoj bazi da se hakeri domognu podataka njihovih klijenata”.

Lesli Haris, predsednica vašingtonskog Centra za demokratiju i tehnologiju, kaže da svako masovno prikupljanje telefonskih podataka, bilo da ga obavlja vlada ili privatna industrija – ugrožava privatnost.

"Sigurno je da premeštanje podataka na telefonske kompanije ili neku treću stranu ne otklanja zabrinutost u pogledu rizika. Ukoliko je čitav fokus na tome gde se čuvaju podaci, mislim da predsednik nije shvatio suštinu problema”.

Očekuje se da će predsednik Obama usvojiti predlog svojih savetnika da se smanji broj ljudi čije podatke NSA može da pregleda, kao i da se smanji rok u kojem ti podaci mogu da se čuvaju.
XS
SM
MD
LG