Linkovi

SAD Nikoliću: Genocid u Srebrenici se ne može negirati


Marc Toner
Marc Toner

Stejt dipartment poručuje predsedniku Srbije da se o genocidu u Srebrenici ne može govoriti na osnovu subjektivnih stavova, jer se radi o zločinu koji su relevantni međunarodni sudovi okarakterisali kao genocid.

SAD osuđuju nedavnu izjavu novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića u kojoj je negirao genocid u Srebrenici.

U saopštenju Stejt Dipertmenta koje je potpisao zamjenik portparola Mark Toner navodi se kako se „genocid u Srebrenici ne može subjektivno tumačiti jer se radi o definisanom kriminalnom činu koji je Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju potvrdio u konačnim i obvezujućim presudama u više slučajeva”.

“I Međunarodni sud pravde je takođe zaključio da je u Srebrenici počinjen genocid. To se ne može negirati”, navodi se u saopštenju.

Iz Američkog državnog sekretarijata takođe sugerišu novom predsedniku Srbije da bude konstruktivan u odnosu na regionalna pitanja, naglašavajući da “neutemeljene izjave o Srebrenici i drugim ratnim zločinima ne doprinose stabilnosti i pomirenju u regionu”.

Sjedinjene države, kako je saopšteno, pozivaju sve činioce da odgovornim postupcima podrže saradnju i pomirenje.

U intervjuu Televiziji Crne Gore, koji je emitovan 31. maja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je kako u Srebrenici nije bilo genocida. Tu njegovu izjavu osudili su i čelni ljudi Evropske unije.
XS
SM
MD
LG