Linkovi

Cene nafte uslov za razvoj "frekinga"


Naftna bušotina
Naftna bušotina

Da bi operacije za eksploataciju nafte iz škriljaca bile profitabilne i da bi se pozamašne investicije isplatile, bilo bi potrebno da cene nafte u medjuvremenu porastu.

Pošto su postavljeni zakonski i regulatorni okviri za dalju eksploataciju nafte iz škriljaca u tri države američkog srednjeg zapada, putem takozvanog „frekinga“ ili hidrauličnog razbijanja, naftne kompanije se sada takmiče sa vremenom.

U okolini mirnog gradića Nju Harmoni (New Harmony) u Indijani, radnici kompanije Vejna Vulzija nastavljaju sa bušenjem na dubini od hiljadu metara ne bi li pronašli naftu.

„Ovo zovemo novom granicom.“

Ta granica se nalazi u formaciji škriljaca zvanoj Nju Olbeni, koja se prostire of Kentakija, preko Indijane do Ilinoisa. Menadžer u Vulzijevoj firmi, Din Petison, kaže da je fokus bušotine u Nju Harmoniju da se testiraju dalje ambicije kompanije u regionu.

„Ovo je u stvari horizontalno istraživanje da bismo isprobali različite koncepte i da bismo videli da li naša operacija na formaciji Nju Olbeni može da da rezultate.“

Rezultatri su za sada ohrabrujući, kaže Vulzi. On smatra da ova lokacija obećava isto toliko kao i druge u Sjedinjenim Državama.

„Kada poredimo nalazište ovde sa zalihama u formaciji Baken, u Severnoj Dakoti, ili Vudford u Oklahomi, mislim da bi moglo da obezedi iste rezultate i da bude u centru sadašnjeg naftnog buma u Sjedinjenim Državama.“

Medjutim, ova lokacija je udaljena oko dve hiljade kilometara od nalazišta Baken u Severnoj Dakoti, gde se koristi tehnologija frekinga. Na formaciji Nju Olbeni za sada ne postoji adekvatna infrastruktura za obimnijiu operaciju frekinga. Vejn Vulzi bi to želeo da promeni, a prepreka su trenutno niske cene nafte.

„Ne možemo da priuštimo ni da pravimo vertikalne bušotine po sadašnjim cenama koje su na tom nivou već izvesno vreme.“

Cena sirove nafte trenutno iznosi oko 55 dolara za barel, što je povećanje u odnosu na januarsku cenu od samo 50 dolara za barel. Medjutim, Vulzi kaže da bi cene trebalo da budu za 10 do 20 dolara više da bi se razvila puna eksploatacija nafte na ovom području. Stoga on za sada čeka dalji razvoj dogadjaja.

„Čuo sam komentare ljudi iz Saudijske Arabije - da bi oni mogli da zadrže ovu cenu narednih 4 pa čak i 8 godina, da bi ugušili proizvodnju nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama.“

„Mi se ipak nadamo da će, kada završimo sa testovima i krenemo u punu proizvodnju, cene nafte porasti tako da će cela operacija biti isplativa“, kaže Petison.

Medjutim, za Vejna Vulzija vreme ipak teče. Za njegovu bušotinu u Nju Harmoniju i druge na ovom području uskoro ističe četvorogodišnji zakup. On se nada da će sa vlasnicimna zemljišta moći da ugovori novi četvorogodišnji zakup kako bi cenama nafte dao više vremena da porastu.

XS
SM
MD
LG