Linkovi

Linč pozvala Amerikance: Prijavljujte zločine iz mržnje


Sekretar za pravosuđe Loreta Linč
Sekretar za pravosuđe Loreta Linč

Sekretar za pravosudje Loreta Linč pozvala je gradjane da nastave da prijavljuju zločine iz mržnje i incidente sa maltretiranje i zastrašivanjem na toj osnovi.

“Potrebno je da nastavite da prijavljujete takve incidente lokalnim vlastimna, kao i Sekretarijatu za pravosudje kako bi naši profesionalni istražitelji i tužioci mogli da preduzmu akciju i zaštite vaša prava," rekla je Linč.

Njena izjava predstavlja reakciju na izveštaj Federalnog istražnog biroa o zločinima iz mržnje, objavljen ranije ove nedelje, prema kojem je ta vrsta krivičnih dela porasla za 7 odsto prošle godine, dok je u slučaju incidenata čije mete su muslimani porast iznosio 67 odsto.

Broj zločina iz mržnje protiv američkih muslimana je time dostigao najviši nivo posle terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine.

U danima posle izbora takodje je bilo izveštaja o povećanom broju zločina i incidenata iz mržnje, sa aluzijama na novoizabranog predsednika Donalda Trampa i njegovu izbornu kampanju. Pokazalo se da su neki od tih izveštaja bili lažni.

XS
SM
MD
LG