Linkovi

SAD: Više od 80 pripadnika ID ubijeno u Libiji


Pripadnici američkih vazduhoplovnih snaga blizu Sirte u Libiji
Pripadnici američkih vazduhoplovnih snaga blizu Sirte u Libiji

Američki bombarderi tipa B-2 i vojni dronovi kasno u sredu su izvršili vazdušne napade na vojne baze Islamske države, oko 45 kilometara jugozapadno od Sirta u Libiji, naveo je američki sekretar za odbranu Eš Karter.

“Inicijalne procene ukazuju da je u vazdušnim napadima stradalo više od 80 boraca Islamske države, od kojih su se mnogi tu okupili pošto su pobegli nakon sukoba sa borcima naših lokalnih partnerskih snaga u Sirtu prošlog meseca uz našu pomoć”, rekao je Karter.

U govoru, održanom poslednjeg dana na položaju sekretara za odbranu, Karter je istakao da su medju ciljanim borcima Islamske države bili i “spoljni zaverenici koji su aktivno planirali operacije protiv naših saveznika u Evropi.”

Karter je dodao da bi ti napadi trebalo da služe kao opomena američkim neprijateljima da je “bez obzira na smenu vlasti u Vašingtonu Sekretarijat za odbranu i dalje budan.”

“Pomenuti pojedinci su pobegli u udaljene pustinjske logore iz Sirta kako bi se reorganizovali. Oni predstavljaju bezbednosnu pretnju Libiji, regionu i američkim nacionalnim interesima,” naveo je portparol Pentagona, Piter Kuk.

XS
SM
MD
LG