Linkovi

SAD: Podele zbog klimatskog sporazuma


Slavlje nakon postizanja sporazuma u Parizu
Slavlje nakon postizanja sporazuma u Parizu

Dogovor o smanjenju emisije ugljen dioksida i preuzete obaveze u vezi sa finansiranja takvih mera u zemljama u razvoju, nesumnjivo će postati tema rasprava u predsedničkoj predizbornoj sezoni 2016.

Amerikanci razmatraju postignuti globalni sporazum koji već unosi podele u Vašingtonu na dve predvidljivo suprotstavljene političke strane.

“Ovaj sporazum obezbeđuje smanjenje zagađenja od ugljen-dioksida koje preti našoj planeti, kao i otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast, zahvaljujući investicijama u čistije energente.”

Zadovoljan dogovorom, predsednik Barak Obama je odmah krenuo da pridobija podršku američke javnosti.

“Važno je što danas možemo sa više pouzdanja da verujemo da će planeta biti u boljem stanju za narednu generaciju. Za mene je to važno.”

Demokratski zakonodavci su preplavili tviter pozdravljajući sporazum. Republikanci nisu, iskazavši protivljenje još pre postignutog dogovora.

“Predsednik Obama je obećao da će drastično smanjiti proizvodnju energije. Američki narod se ne slaže da svoj novac šalje u rasipnički fond Ujedinjenih nacija za klimatske promene”, naveo je republikanski senator Džon Baraso.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Makonel obrušio se na sporazum nazvavši ga “neostvarljivim” i “zasnovanim na verovatno nezakonitom domaćem energetskom planu, odbačenom od strane Kongresa.”

“Mi jesmo za čist vazduh i čistu vodu. To želimo da imamo.”

Republikanski predsednički pretendenti tvrde da planeta može da se sačuva bez, kako smatraju, klimatske agende koja ukida radna mesta. Administracija ostaje čvrsta.

"Veliki broj članova Kongresa nalazi se na pogrešnoj strani istorije. Ne verujem da možete biti izabran za predsednika ukoliko ne razumete klimatske promene i niste privrženi ovakvom planu”, poručio je državni sekretar Džon Keri.

Među demokratksim predsedničkim pretendentima Hilari Klinton je klimatski dogovor nazvala “istorijskim korakom napred”. Berni Sanders je rekao da plan nije ni izdaleka dovoljan.”

“Ništa nije važnije od toga da našoj deci i unucima ostavimo planetu koja obezbeđuje zdrav život i opstanak.”

I dok se očekuje nastavak oštre debate i u Kongresu, predsjednici Barak Obama i njegov kineski kolega Ši Đinping, lideri dva najveća svetska zagađivača, su u današnjem telefonskom razgovoru najavili da će raditi zajedno na implementaciji istorijskog sporazuma iz Pariza. Kako je saopšteno iz Bele kuće, Obama je ponovo pozdravio dogovor i naglasio važnost bliske saradnje sa Kinom u narednim godinama.

XS
SM
MD
LG