Linkovi

Ambasador se oporavlja nakon napada


Južnokorejci gledaju televizijski izvještaj o napadu na američkog ambasadora Marka Liperta
Južnokorejci gledaju televizijski izvještaj o napadu na američkog ambasadora Marka Liperta

Američki ambasador u Južnoj Koreji, Mark Lipert, oporavlja se u bolnici nakon što ga je korejski nacionalista juče napao nožem u Seulu

Lipert je poručio da je dobro i u odličnom raspoloženju nakon što mu je napadač nožem povrijedio lice i ruku.

Novi video snimak prikazuje američkog ambasadora u Južnoj Koreji ubrzo nakon što ga je napadač posjekao po licu. Mark Lipert prisustvovao je forumu u Seulu, kada ga je Kim Ki-džong napao nožem. Doktori navode da je posjekotina na Lipertovom licu bila duga 11 centimetara i da je bilo potrebno 80 šavova da bi se sanirala, dok su mu bili oštećeni i nervi na lijevoj ruci. Predstavnik američke ambasade, Robert Ogburn, saopštio je da se Lipert dobro oporavlja.

"Ambasador je budan i u dobrom je raspoloženju. Takođe želi da prenese koliko cijeni želje za oporavak koje mu je uputila predsjednica Park.”

Za napadača, 55-ogodišnjeg Kima, navodi se da je korejski nacionalista koji je, prema medijskim izvještajima, nakon napada uzviknuo da bi Južna i Sjeverna Koreja trebalo da se ujedine.”

Osumnjičeni Kim Ki-džong rekao je da je napao američkog ambasadora u znak protesta zbog vojnih vježbi, koje po njegovom mišljenju sprečavaju pomirenje Južne i Sjeverne Koreje”, saopšteno je iz policije u Seulu.

“Incident ne predstavlja samo čin fizičkog nasilja protiv američkog ambasadora u Seulu, već je riječ i o napadu na savez Južne Koreje i Sjedinjenih Država, što se ne može tolerisati”, istakao je savjetnik predsjednice Južne Koreje.

Američki Državni sekretarijat osudio je napad, dok je iz Bijele kuće saopšteno da je predsjednik Barak Obama razgovarao sa Lipertom nakon incidenta.

Ovo nije prvi put da Kim napadne stranog zvaničnika. Meta mu je, 2010., bio i japanski ambasador u Južnoj Koreji kojeg je pokušao da pogodi komadom betona.

Preko granice, u Sjevernoj Koreji, reakcije su bile očekivane. Državna novinska agencija navela je da je napad zaslužena kazna za ratno huškanje Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG