Linkovi

Ključni izbori širom SAD


Biračko mesto u Virdžiniji, gde se bira novi guverner
Biračko mesto u Virdžiniji, gde se bira novi guverner

Virdžinija i Nju Džerzi biraju guvernere, dok se u brojnim gradovima, među kojima je i Njujork, biraju gradonačelnici

Američki birači danas glasaju na nekoliko ključnih izbora. U saveznim državama Nju Džerziju i Virdžiniji biraju se guverneri, dok se u velikim i uticajnim gradovima, među kojima se Njujork, Atlanta, Boston, Detroit, Hjuston i Majami, glasa za gradonačelnike. Današnji rezultati mogli bi da pomognu analitičarima u predviđanju ishoda kongresnih izbora naredne godine, na kojima će se birati svih 435 članova Predstavničkog doma, te trećina od 100 senatora.

Danas se održavaju izbori za dvojicu guvernera, koji bi mogli da imaju implikacije za predsjedničku trku 2016. Umjereni republikanski guverner Kris Kristi trebalo bi da odnese ubjedljivu pobjedu u Nju Džerziju, saveznoj državi koja tradicionalno naginje Demokratskoj stranci. Kristi za sada, međutim, nije spreman da govori o eventualnoj kandidaturi za predsjednika SAD.

'Moram prvo da upravljam ovom saveznom državom. Vidjećemo šta će budućnost donijeti.”

Izborna trka u Virdžiniji, između demokrate Terija Mekolifa i konzervativnog republikanca Kena Kučinelija, je mnogo neizvjesnija. Mekolif, dugogodišnji prijatelj Bila i Hilari Klinton, dobio je podršku i predsjednika Baraka Obame i potpredsjednika Džozefa Bajdena.

Demokratski kandidat je tokom kampanje više puta pokušao da poveže svog protivnika sa republikancima u Vašingtonu čije je snažno protivljenje Obaminom Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti izazvalo prošlomjesečno djelimično zatvaranje federalne vlade.

'Iako Kučineli želi da svi zaborave zatvaranje vlade, pamćenje stanovnika Virdžinije je mnogo bolje.”

Kučineli, koga su podržali uticajni konzervativci u Senatu, povezuje pak Mekolifa sa spornim Obamakerom.

“Obamaker je jedan od najvećih i najnesmotrenijih izdataka administracije u više od 200 godina staroj istoriji naše zemlje“.

Neki politički analitičari smatraju da bi poraz Kučinelija, koji zaostaje u istraživanjima javnog mnjenja, predstavljao opomenu cijeloj Republikanskoj stranci i da bi bio mogući nagovještaj nevolja sa kojima će ta stranka biti suočena na kongresnim izborima iduće godine.

U međuvremenu, stotine gradova širom zemlje, od Sijetla do Majamija, biraju gradonačelnike. U Njujorku se očekuje da će Majkla Blumberga, kojem je zakonom zabranjeno da se kandidaje za četvrti mandate, naslijediti mnogo liberalniji Bil de Blazio. On bi tako postao prvi demokrata na položaju gradonačelnika inače većinski demokratskog grada, u poslednje više od dvije decenije.

U Koloradu se danas, između ostalog, glasa i o veoma neuobičajnoj inicijativi. Glasači u 11 okruga će odlučivati da li žele da nastave da žive u toj saveznoj državi ili da osnuju svoju. Malo je međutim vjerovatno da će ti okruzi napustiti Kolorado, s obzirom na to da bi osnivanje nove države morali prvo da odobre lokalni zakonodavci, a zatim i Kongres.
XS
SM
MD
LG