Linkovi

Da li se Rusija meša u američke izbore?


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Kontroverze o mogućem ruskom hakovanju kompjuterskih sistema američkih političkih insititutcija se nastavljaju. Sekretar za odbranu Eš Karter upozorio je Rusiju da ne pokušava da se meša u američke novembarske izbore, dok republikanski predsednički kandidat Donald Tramp kaže da sumnja da je Rusija umešana.

U centru debate su izbori – suština demokratije. Ipak pre donošenja ishitrenih zaključaka treba se upoznati sa detaljima. Američki izborni sistem je decentralizovan. Glasovi se prebrojavaju na lokalnom nivou, tamo gde birači žive, a zatim svaka savezna država uspostavlja sopstveni sistem bezbednosti i svoj sopstveni izborni sistem u okviru koga obradjuje i prebrojava glasove. Taj metod izmedju ostalog ima za cilj da smanji mogućnost izbornih prevara.

Stoga se može zamisliti šok kada je FBI upozorio vlasti Arizone da da su Rusi hakovali njihov izborni sistem. Eksperti takodje krive Rusiju za hakovanje elektronske pošte Demokratske stranke. Bivši američki amabsador u Gruziji i Kazahstanu, Vilijam Kortni smatra da će Rusija biti smatrana za “slona otpadnika” ukoliko nastavi sa sličnim upadima.

Velike sile treba da saradjuju da bi postigle odredjene ciljeve. Na primer, Sjedinjene Države i Kina rade zajedno da bi suzbile globalno zagrevanje. Velika sila ne može da postoji u izolaciji.”

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je novinaru mreže “Russia Today” da sumnja da je Rusija umešana.

“To verovatno nije tačno”

Ruski predsednik Vladimir Putin takodje je negirao bilo kakvu povezanoist sa sajber napadima. Evo šta o tome kaže demokratski senator Ben Kardin.

Morate da verujete da su takve strategije odobrene na najvišem nuivou.”

Sada postoji zabrinutost o mogućem mešanju Rusije u opšte izbore na kojima će biti izabran i sledeći američki predsednik.

“Ukoliko mogu da pokažu da su uticali na rezultate to očigledno stvara veliko nepoverenje i nestabilnost. To bi bio veliki uspeh za njih”, kaže republikanski senator Bob Korker.

Vilijam Kortni predlaže da Sekretarijat za unutrašnju bezbednost obezbedi izborne sisteme saveznih država kao deo “kritične infrastrukture zemlje”.

“To bi značilo da će američka vlada biti aktivno angažovana da ohrabri one organizacije koje imaju dobru sajber higijenu i zaštitu protiv virusa.”

Medjutim, možda je suviše kasno za preduzimanje takvih mera pošto do izbora ostaje manje od 60 dana.

XS
SM
MD
LG