Linkovi

SAD: ID gubi teritoriju


Iračke snage uoči napada na Tikrit
Iračke snage uoči napada na Tikrit

Američki vojni zvaničnici kažu da je Islamska država izgubila više od četvrtine teritorije koju je osvojila u okviru kampanje za uspostavljanje islamskog kalifata.

Zvaničnik Sekretarijata za odbranu rekao je da je to rezultat koalicionih vazdušnih udara i kopnene ofanzive iračkih oružanih snaga.

Iračke snage su prema novoj mapi, koju je objavio Pentagon, ponovo uspostavile kontrolu nad ključnim teritorijama na sjeveru, blizu Tikrita, planine Sindžar i brane u Mosulu. Portparol Pentagona Stiv Voren rekao je televiziji Alhura da je Islamska država izgubila gotovo 15 hiljada kvadratnih kilometara teritorije koju je osvojila od prošlog avgusta.

"U Tikritu privodimo kraju veoma uspješnu operaciju oslobađanja grada od Islamske države. Manji djelovi Tikrita i dalje su sporni, uglavnom zato što su ekstremisti ostavili veliki broj zamki, improvizovanih eksplozivnih naprava i možda nekoliko boraca i snajperista samo u sjevernom dijelu grada.”

Napori da se Islamska država potisne iz Sirije bili su manje uspješni, kaže Voren.

"U Siriji, Islamska država je neznatno napredovala u Damasku i malo na jugu i u Alepu. Međutim, ekstremisti su i u toj zemlji pretrpjeli gubitke, naročito oko Kobanija. Razlika je to što u Iraku, koalicija ima podršku hrabrih pripadnika iračkih bezbjednosnih snaga.”

Zvaničnik Pentagona kaže da je strategija koalicije da spriječi ekstremiste, koji se povlače iz Iraka, da pronađu utočište u Siriji. Pojedini analitičari smatraju da će pravi test u borbi protiv Islamske države biti u Mosulu i pokrajini Anbar, u kojima uglavnom žive suniti.

"Ko zna kada će se to u stvari dogoditi zato što Irak, ako želi to da uradi na ispravan način, ne može da koristi šiitske paravojne snage. Ne može da ide u sunitska susjedstva i sprovodi brutalne akcije u tim zajednicama”, kaže Brajan Katulis iz Centra za američki progres.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun pozdravio je oslobađanje Tikrita, ali je izrazio zabrinutost zbog izveštaja o kršenjima ljudskih prava i uništavanju imovine, za koje su odgovorne milicije koje se bore uz iračke snage. Jedan od načina da se spriječi etničko nasilje u područjima oslobođenim od Islamske države, jest formiranje lokalnih vojnih jedinica koje bi branile svoje etničke ili vjerske zajednice.

„To sada ne postoji u Iraku. Trenutni pristup je, po svemu sudeći, da se pokuša formiranje ekumenske, multi-etničke vojske koja predstavlja istinsku nacionalnu snagu i koja će biti raspoređena bilo gdje u Iraku“, ističe Majkl O' Henlon iz Instituta Brukings.

Ekstremisti i dalje kontrolišu velike djelove sjevernog Iraka, uključujući i mnoge nafte rafinerija pomoću kojih finansiraju svoju kampanju.

XS
SM
MD
LG