Linkovi

Konstruktivnija uloga Irana u regionu?

  • Skot Sterns

Razoreni sirijski grad Hudžaira

Razoreni sirijski grad Hudžaira

Nakon postizanja nuklearniog sporazuma sa Iranom, postavlja se pitanje da li bi to moglo da pomogne da se olakša put ka mirovnim razgovorima o okončanju sirijskog gradjanskog rata

Dopisnik Glasa Amerike iz Stejt departmenta izveštava iz Londona, gde američki državni skeretar Džon Keri i britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg rade na pripremi političke tranzicije u cilju okončanja sukoba u Siriji.

Iran je zemlja koja najviše podržava sirjske vojne napade na vladine protivnike i jasno je stavio do znanja nameru da zauzme isti stav na planiranoj mirovnoj konferenciji u Ženevi. Zamenik iranskog ministra inostranih poslova Husein Amir Abdolahian kaže da se Teheran ne može isključiti:

Bez ikakve sumnje Islamska republika Iran će igrati aktivnu i konstruktivnu ulogu u političkom rešenju sirijskog problema.“

Kako bi stoga sporazum postignut ovog vikenda o ograničenju iranskog nuklearnog programa mogao da utiče na spremnost Teherana da saradjuje u pogledu Sirije? Sekretar Keri kaže da je odluka Irana da se „ponovo priključi zajednici nacija“ važan prvi korak ka preuzimanju konstruktivnije uoge u regionu.

„Fer je reći da su neke odluke Irana dovele do veoma značajne barijere i velike bezbednosne zabrinutosti za naše prijatelje u regionu, Izrael, zalivske države i druge. Očigledno je da je Teheran doneo izvesne odluke koje su duboko uznemiravajuće u pogledu stabilnosti u regionu.“

Podrška Teherana vojsci Bašara al-Asada omogućava da ona održi svoj regionalni utucaj i nastavi da snabdeva islamsku ekstremističku grupu Hezbolah u Libanu, dok istovremeno, ima preimućstvo nad svojim pretežno sunitskim protivnicima, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli.

„Podrška Irana Bašaru al-Asadu je kritična za opstanak tog režima.“

Iz Ženeve, sekretar Keri je doputovao u London radi razgovora sa britanskim kolegom Vilijamom Hejgom o tome kako bi Asadovi protivnici mogli da pomognu u formiranju prelazne vlade. I dok glavna opoziciona koalicija navodi da će učetvovati u tim razgovorima, ona odbacuje bilo kakvu dalju ulogu predsednika Asada. Zamenik premijera privremene opozicione vlade, Ajad Kudsi, ukazuje:

Pregovarati sa sirijskim režimom je na neki način beskoristan proces iz koga ne možete izvući ništa.“

Medjutim, vlada u Damasku ističe da neće učestvovati na razgovorima čiji cilj je da se zbaci predsednik Asad, ističe profesor Američkog univerziteta, Akbar Ahmed:

„Primetne su tenzije u zemlji poput Sirije, tenzije koje kontroliše diktator. I, šta se dešava kada diktator olabavi kontrolu? Kao što je bio slučaj u Iraku, odjednom dolazi do katastrofe.“

Američki i ruski funkcioneri sastaju se u Ženevi sa ciljem da pripreme dalje razgovore, ali i da se pozabave humanitarnom cenom rata, uključujući potrebe preko dva miliona izbeglica koje su se sklonile od sukoba.
XS
SM
MD
LG