Linkovi

Nestali Amerikanac radio za CIA


Amerikanac Robert Levinson
Amerikanac Robert Levinson

Penzionisani agent FBI-a, koji je pre sedam godina nestao u Iranu, prikupljao je obaveštajne podatke za grupu analitičara CIA-e koji nisu imali odobrenje da vode inostrane operacije

Američki mediji izveštavaju da je jedan Amerikanac, koji je pod misterioznim okolnostima nestao pre sedam godina u Iranu, sprovodio neovlašćenu operaciju za Centralnu obaveštajnu agenciju.

Asošijeted pres i Vašington Post naveli su da je penzionisani agent FBI-a prikupljao obaveštajne podatke za grupu analitičara CIA-e koji nisu imali odobrenje da vode inostrane operacije. Levinson je nestao u martu 2007. dok je boravio na iranskom ostrvu Kiš, što su njegova porodica i američki zvaničnici opisali kao privatni poslovni put.

Advokat njegove porodice, Mohamed Hosein Agasi izjavio je za persijski servis Glasa Amerike da je pravna bitka sa iranskom vladom zasnovana na pretpostavci da je Levinson ušao u Iran zbog ličnih razloga. On je rekao da mu iranske vlasti nikada nisu rekle da je Levinson bio špijun.

Ali u jučerašnjim izveštajima navodi se da se Levinson navodno trudio da prikupi obaveštajne podatke o Iranu od Dauda Salahudina. Salahudin se nalazi na američkoj poternici zbog ubistva jednog iranskog diplomate u Americi osamdesetih godina i ima bliske veze sa iranskim liderima.
XS
SM
MD
LG