Linkovi

Moguće nove američke baze u Iraku


Američki vojnici sa iračkim trupama nadomak Bagdada (arhivski snimak)
Američki vojnici sa iračkim trupama nadomak Bagdada (arhivski snimak)

SAD planiraju da rasporede nove vojne savetnike u roku od šest do osam nedelja, u okviru nastojanja da se ojačaju iračke kopnene trupe a general Martin Dempsi najavljuje i otvaranje novih baza za obuku iračkih vojnika.

Načelnik združenih generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi, izjavio je da SAD razmatraju stvaranje novih baza za obuku i savetovanje iračkih trupa, dok se pripremaju da otvore novu bazu u pokrajini Anbar sa 450 vojnika.

“To je jedna od opcija koje razmatramo”, izjavio je Dempsi novinarima u Napulju, gde se sastaje sa američkim komandantima.

On je rekao da je razmatranje drugih lokacija pored nove baze u Takadumu blizu Ramadija – pokrajinske prestonice koju su prošlog meseca osvojili pobunjenici Islamske države – “samo deo promišljenog planiranja.”

Vojni lider je rekao da ne očekuje stvaranje nove baze u Anbaru ali je moguće da će se jedna otvori u koridoru severno od prestonice Bagdada, koji vodi ka Mosulu, drugom najvećem gradu u Iraku koji su ekstremisti osvojili pre godinu dana.

SAD planiraju da rasporede nove vojne savetnike u roku od šest do osam nedelja, u okviru nastojanja da se ojačaju iračke kopnene trupe. Od prošlog septembra, koalicija koju predvode SAD je izvršila 4.400 vazdušnih napada na položaje Islamske države u Iraku i Siriji, ali američki predsednik Barak Obama isključuje slanje kopnenih trupa u Irak.

U Takadumu, američke snage će pružati savetodavne usluge Osmoj diviziji iračke armije o tome kako najbolje da rasporede trupe i unaprede logistiku I obaveštajne operacije, izjavio je portparol Pentagona Stiv Voren u sredu.

XS
SM
MD
LG