Linkovi

SAD: Iračka vojska nema volju da se bori


Pripadnici iračke vojske i šiitski borci gađaju položaje Islamske države iz minobacača u okolini Faludže
Pripadnici iračke vojske i šiitski borci gađaju položaje Islamske države iz minobacača u okolini Faludže

Američki državni skretar Ešton Karter u intervjuu za "Si En En" kritikovao odgovor Iraka na akcije Islamske države u toj zemlji, savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs iznela sličnu zabrinutost u razgovoru za TV mnrežu Si Bi Es...

Američki zvaničnici okrivili su iračke snage za napredak ekstremističke grupe koja sebe naziva Islamska država poslednjih dana u toj zemlji, dok stižu izveštaji o tome kako su ekstremisti zauzeli još jednu karaulu i ubili stotine ljudi u Siriji.

Sirijski državni mediji prenose da su borci Islamske države pogubili najmanje 400 osoba od kada su prošle nedelje zauzeli drevni grad Palmiru, poznat i kao Tadmor.

U susednom Iraku, gde su ekstremisti Islamske države preuzeli kontrolu nad karaulom al-Valid u poslednja 24 sata, vojne i paravojne snage kreću u kontraofanzivu protiv pobunjenika u pokrajini Anbar.

Međutim, u intervjuu koji je emitovan danas, američki državni skretar Ešton Karter kritikovao je odgovor Iraka na akcije Islamske države. Govoreći za kablovsku TV mrežu CNN, Karter je poručio da to što je Islamska država uspela da osvoji Ramadi pre nedelju dana pokazuje da iračke snage "nemaju volju da se bore", iako su mnogo brojnije od neprijatelja.

Sličnu zabrinutost iznela je i savetnica za nacionlanu bezbednost Suzan Rajs, u razgovoru za TV mrežu CBS.

Predsedavajući iračkog parlamentarnog odbora za odbranu i bezbednost Hakim al-Zamili izjavio je za Asošijeted pres da su Karterovi komentari "nerealni i neosnovani", dodajući da SAD pokšavaju da na Irak svale krivicu za to što Vašington nije obezbedio "dobru opremu, oružje i podršku i vazduha" iračkim snagama.

Viša saradnica Bliskoistočnog centra u vašingtonskog Vudro Vilson centru Marina Otavej opisuje iračku vojsku kao dobro obučenu i veliku, ali smatra da joj nedostaje moral, zbog toga što njeni pripadnici "ili ne znaju za šta se bore ili imaju slabo vođstvo".

XS
SM
MD
LG