Linkovi

Pauer: Zločini neće biti zaboravljeni


Samanta Pauer, ambasadorka SAD u UN
Samanta Pauer, ambasadorka SAD u UN

Sa presudom sudskog veća Haškog tribunala približili smo se zatvaranju još jednog bolnog poglavlja u priči o sukobu u bivšoj Jugoslaviji, saopštio je portparol Stejt departmenta Mark Toner dok je ambasadorka u UN Samanta Pauer iznela svoje lične uspomene iz rata u BiH.

Samanta Pauer, američka ambasadorka u Ujedinjenim Nacijama pozdravila je odluku Haškog tribunala da osudi Radovana Karadžića po 10 tačaka optužnice, uz ocenu da je kao politički lider bosanskih Srba u vreme rata, Karadžić stajao iza brojnih zločina koji su potresli svet. "Ovaj dan je davno trebalo da se dogodi", saopštila je Pauer.

Ona je podsetila da je od 1993 do 1995. kao novinarka radila i živela u bivšoj Jugoslaviji i provela mnogo vremena u Sarajevu gde je Karadžić živeo godinama pre rata, u mešovitoj zajednici bosanskih muslimana, Hrvata, Srba i Jevreja.

"Kada bih posetila Karadžićevo obližnje uporište na Palama tokom rata, uvek bi me ponovo zapanjio nacionalistički zanos vodje bosanskih Srba, dok je sa žarom propagirao etnički čistu srpsku državicu. Još više me je pogadjalo sampouzdanje kojim je zračilo i potpuno pomanjkanje zabrinutosti za bivše prijatelje i susede u gradu koji je nekad nazivao svojim domom. Često je sa sobom vodio novinare dok je posećivao srpske snage koje su razornim artijlerijskim udarima i podmuklim snajperskim napadima držali pod opsadom iste krajeve grada u kojima je nekada živeo. Kad se setim Karadžićevih dugih, nepovezanih, uvek "veselih" pres konferencija, jedna reč mi pada na pamet - nekažnjivost. To je bio čovek koji je verovao da može da uradi šta hoće, kada hoće, bez obzira na posledice. Sumnjam da je ikada ozbiljno razmotrio mogućnost da bi jednog dana mogao da odgovara za svoje postupke.

Mnogi brutalni lideri današnjice - sirijski predsednik Bašar al-Asad, vodja Boko Harama Abubakar Šekau, vodja Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi - zrače istim takvim samopouzdanjem. Današnja presuda šalje tim i sličnim liderima poruku - vaši zločini neće nikada biti zaboravljeni a jednog dana ćete i vi odgovarati za užase i patnje koje ste doneli civilima", saopštila je Samanta Pauer povodom izricanja presude Radovanu Karadžiću.

SAD: Poštovati odluku Tribunala

Presudu Radovanu Karadžiću prokomentarisao je na današnjem brifingu za novinare portparol Stejt departmenta Mark Toner:

"Sa presudom sudskog veća Haškog tribunala približili smo se zatvaranju još jednog bolnog poglavlja u priči o sukobu u bivšoj Jugoslaviji. Nikada nećemo zaboraviti užase genocida u Bosni, kao ni mnoge druge zločine koje su počinile sukobljene strane u konfliktu u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je Toner i dodao:

"Takodje nikada nećemo da prestanemo da odajemo poštu žrtvama i preživelima. Pozivamo članove medjunarodne zajednice da saradjuju sa Haškim tribunalom i da poštuju njegove odluke."

XS
SM
MD
LG