Linkovi

Druga runda pregovora SAD - EU


Pomoćnik američkog izaslanika za trgovinu Danijel Mulejni (L) i glavni pregovarač EU Ignjasio Garsija Bersero
Pomoćnik američkog izaslanika za trgovinu Danijel Mulejni (L) i glavni pregovarač EU Ignjasio Garsija Bersero

Dok SAD i EU nastavljaju pregovore o slobodnoj trgovini, Evropski parlament sprovodi istragu o obimu špijunske aktivnosti NSA na evropskom tlu

U Briselu počela druga runda pregovora Amerike i EU o slobodnoj trgovini, sporazumu koji bi, procjenjuje se, trebao omgućiti stvaranje oko 2 miliona novih radnih mjesta. U isto vrijeme, u Evropskom parlamentu se nastavlja istraga o špijunskoj aktivnosti Američke bezbjednosne agencije na evrpskom tlu.

U Brisel je doputovalo oko 50 američkih eksperata koji bi sa evropskim kolegama trebali nastaviti razgovore o budućem trgovinskom sporazumu dvije strane, sporazumu koji mnogi već sada nazivajju istorijskim i koji bi trebao donijeti ukupno gotovo 300 milijardi godišnje dobiti- na Evropljane bi otpalo nešto više od 100 mililijardi , što je jednako povećanju od 0, 5 bruto proizvoda.

Ekonomisti vjeruju da će sporazum o novim trgovinskim olakšicama izmedju dvije strane omogućiti i stvaranje barem dvA miliona novih radnih mjesta, što ga zaista čini jedinstvanim i važnim podjednako i za Vašington kao i za Brisel.

U isto vrijeme, Komitet za gradjanske slobode Evropskog parlamenta nastavlja istragu o obimu špijunske aktivnosti Američke agencije za nacionalnu bezbednost na evropskom tlu. Gost im je danas bio član Predstavničkog doma američkog kongresa, Džim Sensenbrener.

"U nekoliko posljednjih godina je Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) oslabila i ignorisala zaštitu gradjanskih sloboda koju smo predložili kao zakon. Još gore, sakrila je svoje operacije iza takvog oblaka tajnovitosti da čak i kada bi u toj agenciji obećali reformu, mi ne bi bili u stanju to da provjerimo."

Parlamentarna istraga se nastavlja, a tokom javnih razgovora sa predstavnicima svjetskog pretraživača Gugla i socijalne mreže Fejsbuk, parlamentarci su uvjeravani da niti jedna od ovih kompanija nije niti ima namjeru da suradjuje sa američkom vladom ili nekom od njenih agencija u špijuniranju svojih korisnika.
XS
SM
MD
LG