Linkovi

Napredak u pregovorima SAD - EU


Pregovarači EU i SAD. Ignjasio Garsija Bersero i Den Mulejni
Pregovarači EU i SAD. Ignjasio Garsija Bersero i Den Mulejni

Do jula ove godine se očekuje uskladjeni tekst trgovinskog sporazuma izmedju EU i Amerike, najavili su u Briselu glavni pregovarači dvije strane, uz nadu da će do kraja godine Sporazum biti i potpisan.

Pregovori o Sporazumu napreduju, uprkos protivljenju značajnog broja Evropljana, zabrinutih da će samo medjunarodne korporacije imati koristi od dogovora dvije strane.

Od početka pregovora EU i Amerike o trgovinskom sporazumu, javnost u Evropi izražava bojazan da će izgubiti standard života i prehrane, a dobiti prostor za multinacionalne kompanije koje, umjesto kvaliteta života, interesuje samo profit. Sa druge strane, trgovinski sporazum sa Amerikom bi mogao biti prirodna prilika da se dva tržista ujedine, snižavajući cijenu roba i usluga otvararaqjući mogućnist za nova radna mjesta sa obje strane Antlantika.

"Želimo da smanjimo nepotrebne troškove, a to oslikava i političko opredjeljenje Evropske komisije da korporacijska regulativa poveća, ili barem održi visok standard na polju očuvanja zdravlja, sigurnosti i životne sredine", rekao je šef pregovaračkog tima EU, Ignjasio Garsija Bersero.

"Naš zajednički cilj je da jula ove godine dodjemo do zajedničkog teksta Sporazuma, umanjujući naše razlike na najosjetljivijim pitanjima i stavljajući nas u poziciju da eventualno zaključimo trgovinski sporazum u drugoj polovini ove godine", naglasio je šef pregovaračkog tima SAD, Den Mulejni.

Riječ je o 12-tom krugu pregovora dvije stane, gdje će, u skoro vrijeme, svoju riječ morati da da i Evropski parlament koji je nedavno, pod pritiskom protivnika Sporazuma, odbio da upošte raspravlja o ovom pitanju. Put do punog dogovora, ali i podrške evropske javnosti, uvjereni su u Briselu, vodi većom transparentnošću procesa pregovaranja i garancijama da kvalitet života u Evropi "dan poslije" neće biti lošiji.

XS
SM
MD
LG