Linkovi

Obama pred teškim izborom u Egiptu


Predsednik Barak Obama sa članovima tima za nacionalnu bezbednost
Predsednik Barak Obama sa članovima tima za nacionalnu bezbednost

Dok se u Egiptu nastavlja obračun vojske sa demonstrantima, američkom predsedniku Baraku Obami je na raspolaganju sve manji broj opcija za rešavanje krize

Predsjednik Obama, iako je oštro osudio nasilje u Egiptu, za sada odbija da ukine pomoć egipatskoj privremenoj vladi. I američki zakonodavci podijeljeni su u pogledu opravdanosti preduzimanja te mjere.

Američki predsjednik nedavno je jasno stavio do znanja da administracija preispituje odnos sa egipatskom vojskom.

“I dok želimo da održimo odnose sa Egiptom, naša tradicionalna saradnja ne može da se nastavi kao da je sve uobičajeno, kada se civili ubijaju na ulicama, a ljudska prava guše.”

Obama je odbio da prošlomjesečno zbacivanje s vlasti egipatskog predsjednika nazove pučem, što bi automatski značilo suspendovanje američke pomoći egipatskoj vojski. Pojedini ugledni američki muslimani, među kojima je i Mahdi Brej iz Saveza američkih muslimana, nadali su se oštrijim mjerama.

“Savez američkih Muslimana nastaviće žestoku kampanju kojom se traži hitno suspendovanje američke pomoći Egiptu, zbog puča.”

Težak izbor pred kojim se nalazi Obamina administracija, u svijetlu sve većeg nasilja u Egiptu, još više naglašavaju i podjele u Kongresu u pogledu opravdanosti ukidanja pomoći toj zemlji.

“Mislim da ne kupujemo ljubav egipatskih građana kada vide američki tenk na ulici, kada nekog pregazi tenk koji je kupljen američkim novcem. Strana pomoć Egiptu će vjerovatno biti prije iskorištena za kupovinu raskošnog dvorca u Parizu za diktatora ili generala nego za kupovinu hljeba za narod u Kairu”, smatra republikanski senator Rend Pol.

“Nema dobrih izbora u Egiptu, nema dobrih momaka. Smatram međutim da možemo bolje zaštititi američke interese ako nastavimo saradnju sa vojskom. Nisam sklon odluci o ukidanju pomoći”, naglasio je republikanski kongresmen Piter King.

Predsjednik Obama ipak se odlučio na otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi, što neki analitičari ocjenjuju kao pozitivan korak. Tarek Radvan iz vašingtonskog Centra “Rafik Hariri” međutim smatra da Sjedinjene Države mogu sve manje da utiču na ponašanje egipatskih oružanih snaga.

Saradnja sa Egiptom je toliko ograničena i usko fokusirana, da na raspolaganju imamo vema mali broj opcija i ne možemo mnogo da utičemo na ono što se tamo događa. Ono što bi smo mogli da preduzmemo i što barem liči na odlučnu akciju je da u stvari suspendujemo vojnu pomoć”.

Egipatski vojni lider, general Abdel Fatah al-Sisi, vjerovatno je bio spreman da rizikuje gubljenje amerčke pomoći, zato što dobija mnogo veće donacije od susjednih zemalja, tvrdi analitičar Danijel Server.

“General Sisi je prije obračuna, sigurno računao na gubljenje američke pomoći. Za njega je ovo bila ključna borba sa Muslimanskim bratstvom, tako da je morao ovo da uradi da bi preživio.”

Iz Nacionalnog savjeta za bezbjednost u međuvremenu je poručeno da se finansijska pomoć Egiptu i dalje preispituje i da će, ukoliko to bude potrebno, biti razmotreni dodatni koraci.
XS
SM
MD
LG