Linkovi

FAA priprema regulativu o dronovima


Istraživači rade na dronu u Bleksburgu u Virdžiniji.
Istraživači rade na dronu u Bleksburgu u Virdžiniji.

Federalna administracija za avijaciju – američka agencija koja reguliše i nadgleda civilno vazduhoplovstvo u SAD, odabrala je šest lokacija širom zemlje za testiranje dronova.

Istraživači šalju povratne informacije toj agenciji, koja pokušava da utvrdi nacionalne propise, za korišćenje ovih bespilotnih letelica. Novinarka Glasa Amerike, Kerolin Presuti posetila je jednu od tih lokacija, u Bleksburgu, saveznoj državi Virdžinija.

Letelica bez ljudske posade nadleće polja Virdžinije... Univerzitet Virdžinija Tek upravlja ovim dronovima već godinama, ali njihova istraživanja sada će imati veći značaj. Federalna administracija za avijaciju, skraćeno FAA, prizemila je većinu komercijalnih dronova, dok ne bude objavila pravila o tome kako će ove letelice deliti nacionalni vazdušni prostor sa avio kompanijama. Ovo je jedna od šest lokacija širom zemlje za testiranje, odakle će se FAA-u slati podaci, od kojih će zavisiti buduća regulacija.

Rouz Muni je izvršna direktorka područja za testiranje dronova, koje se prostire preko Virdžinije do Nju Džerzija i Merilenda .

“Više volim da prvi let izvedemo s većom letelicom, koja još nije letela bez posade u nacionalnom vazdušnom prostoru, i kada to obavimo, pokazaćemo FAA-u da možemo da kontrolišemo i male i velike letelice”.

Senzor koji beleži podatke iz vazduha, koji je uobičajen deo aviona sada je dodat i ovom dronu, nazvanom i-Sperou. On snimaju brzinu i visinu, a ti podaci se zatim šalju kompjuteru, koji analizira stabilnost. Svi ti podaci se na kraju idu u FAA radi procene da li će tom određenom tipu drona biti dozvoljeno da leti u nacionalnom vazdušnom prostoru.

Ovo je još jedan uređaj koji će pomoći pri proceni da li je letelica bezbedna. Pilot na zemlji će nositi ove naočare kroz koje će videti let iz perspektive letelice, odnosno kao da je unutar drona.

Kada piloti sa zemlje imaju takav vidik, oni mogu bolje da odmere pravac i da izbegnu prepreke.

Jednom kada Federalna administracija za avijaciju objavi pravila, mogućnosti dronova biće neograničene.

Istraživač Džastin Stiltner misli na dosadne, prljave i opasne poslove, poput ulaska u radioaktivne oblasti, uragane ili prolazak kroz nepregledna polja kukuruza. Profesor Kreg Vuzli kaže da je fokus na poljoprivrednim studijama.

Pokušavamo da nahranimo ceo svet i moramo da znamo kako bolje da se bavimo poljoprivredom ne bi li nastavili da poboljšavamo useve, što će nas odvesti ka korišćenju sve više tehnologije”.

Rouz Muni smarta da će integracija dronova biti važan korak isto koliko i kada su se pojavili mlazni motori. Međutim, industrija dronova stoji, dok Federalna administracija za avijaciju ne objavi regulacije, koje se ne očekuju pre druge polovine iduće godine.

XS
SM
MD
LG