Linkovi

Proslava 4. jula uz pojačanu bezbednost


Policajci na aerodromu u Majamiju
Policajci na aerodromu u Majamiju

Sjedinjene Države danas slave 240. godišnjicu nezavisnosti od Britanije, na praznik koji Amerikanci obilježavaju paradama, vatrometima i piknicima. Proslava međutim protiče i uz pojačane mjere bezbjednosti širim zemlje.

Ove godine, četvrti jul se obilježava posle niza napada širom svijeta. Na američkim aerodromima poošterene su mjere bezbjednosti, dok policajci u uniformama i civilu nadziru željezničke i autobuske stanice.

U prijestonici Vašingtonu, policajci provjeravaju torbe građana koji će prisustvovati glavnoj paradi i vatrometu – dok Nacionalni arhiv slavi 240. godišnjicu Deklaracije nezavisnosti. U Njujorku, pojačano je obezbjeđenje oko glavnih turističkih atrakcija, među kojima i Tajms skver.

"Biće prisutan veliki broj policajaca u pancirima, šlemovima i puškama da bi zaštitili građane ovog izuzetnog grada. Možemo odmah da reagujemo na bilo koji incident”, saopštio je Džejms Nil iz njujorške policije.

U međuvremenu, jučerašnji incident u Central parku zabrinuo je mnoge. Osamnaestogodišnji Konor Golden teško je povrijeđen nakon što je nagazio na eksploziv. Policija vjeruje da naprava bila u parku već duže vrijeme i isključuje mogućnost terorizma.

Policijaci takođe prate radikalne islamske prijetnje, s obzirom na to da Islamska država poziva na nove napada uoči kraja Ramazana sjutra veče.

“Budite na oprezu zbog mogućih napada”, poručuje Džim Mekarti iz njujorške policije.

Međutim, turisti vjeruju da su bezbjedni.

"Policajci su veoma prijateljski raspoloženi. Govore nam šta se događa. Radije bih bila ovdje nego u bilo kojem drugom gradu na 4. jul.”

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost apelovao je na građane koji će da prisustvuju veliki proslavama da budu na oprezu, dok uživaju u srećnom i kako se svi nadaju bezbjednom Danu nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG